Któż z nas nie lubi domowych wypieków. Trzeba przyznać, że torty z cukierni zupełnie nie umywają się do domowych ciast. Dziś na tapetę trafi tort marchewkowy. Wbrew pozorom jest on naprawdę smaczny, a za sprawą dodania dużej ilości marchewek także zdrowy. Czas więc poznać nasz świetny przepis.
Tort marchewkowy – od czego zacząć?
Na początek należy pamiętać, że wszystkie składniki muszą być najwyższej jakości. Dzięki temu smak będzie jeszcze lepszy. Wybierając jajka należy postawić na te z wolnego wybiegu. Z kolei wybierając śmietanę musi to być prawdziwa śmietana, czyli 36%. Zakupcie też lukier plastyczny. Rzecz jasna można go przygotować samodzielnie, ale jednak wybierając naturalny produkt możecie zaoszczędzić nieco czasu. Przyda się też blacha – może być silikonowa. A jeżeli używacie klasycznych blach, to nie zapomnijcie o papierze do pieczenia. Niby małe rzeczy, a jednak mają tak duże znaczenie. Czas więc przejść do etapu przygotowania spodu.
Jak przygotować marchewkowy spód?
Nasz tort marchewkowy będzie w całości marchewkowy i to dosłownie. Otóż nie tylko do ciasta będziemy dodawać marchewki, ale też do kremu. Jednak musicie wiedzieć, że efekt finalny będzie wręcz genialny. Przygotowanie spodu zaczniemy od ugotowania połowy kilograma marchewek. Oczywiście muszą być obrane. Do wody najlepiej dodać szczyptę cukru i odrobinę cynamonu. Gdy marchewki będą już miękkie należy je dokładnie zblendować na gładką masę. Dopiero wtedy przekładamy je do miski. Dodajemy do nich 8 jajek. Nie trzeba tutaj oddzielać żółtek od białek. Gdy jajka i zblendowana marchewka są już w naczyniu, masę miksujemy przez około 3-4 minuty. Masa powinna stać się puszysta. Następnie dodajemy łyżkę prawdziwego miodu i łyżkę cynamonu. Całość ponownie mieszamy. W międzyczasie rozpuszczamy połowę kostki masła i dwa rzędy czekolady. Możecie to zrobić w kąpieli wodnej, albo w kuchence mikrofalowej. Również połączone masło z białą czekoladą dodajemy do masy marchewkowo-jajecznej. Wszystko mieszamy. Teraz pozostaje już tylko dodanie 3 szklanek mąki pszennej. Należy ją przesiać. Wtedy ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste. Wszystkie składniki mieszamy. Gdy masa jest gładka, przekładamy ją do tortownicy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
Czas na przygotowanie kremu
Gdy ciasto stygnie, możemy przejść do przygotowania kremu. W sumie również krem przygotujecie nader szybko. Wystarczy tylko potrzeć około 200 gram marchewki na tarce z dużymi oczkami. W międzyczasie na patelni roztapiamy dwie łyżki masła, dodajemy łyżkę cukru oraz potartą marchewkę. Dusimy ją pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie masa powinna być już względnie jednolita, a marchewka mięciutka. Skoro masa gotowa, to czas najwyższy ubić śmietanę kremówkę. Potrzebujemy około 250 ml. Ubijamy ją do sztywno, pod koniec dodajemy połowę łyżki cukru pudru. Gdy masa marchewkowa będzie już zimna dorzucamy ją do bitej śmietany. Teraz pozostaje już tylko przekroić w poprzez ciasto i nałożyć masę. Jej warstwa powinna być naprawdę gruba. Ciasto ląduje na około godzinę w lodówce, a my przechodzimy do dekorowania.
Jak udekorować tort?
Przyda się lukier do tortów. Możecie wybrać taki w formie plasteliny. Naprawdę fajnie i łatwo się nim dekoruje wypieki. Warto wybrać lukier w intensywnym kolorze. Skoro ciasto jest marchewkowe, to lukier plastyczny w kolorze pomarańczowym będzie idealnym wyborem. Rozwałkowujemy go na cienki placek. Następnie nakładamy na wyjęty z lodówki schłodzony tort. Warto zacząć nakładanie od góry, a następnie dokładnie okleić nim boki ciasta. To już prawie wszystko. Otóż na wierzch ciasta można jeszcze przygotować lukrowe marchewki. Czyli poza lukrem w kolorze pomarańczowym przyda się też jeszcze taki w kolorze zielony. Formujecie z niego marchewki i umieszczacie na wierzchu ciasta. Na sam koniec tort powinien jeszcze wylądować z lodówce na kilka godzin, a potem można już cieszyć się jego smakiem, który jest obłędny. Trzeba przyznać, że przygotowanie nie jest trudne i co ważne to ciasto zawsze się udaje.
Artykuł partnera