
PODKARPACIE. E 407, które znajduje się w wielu produktach spożywczych według uczonych doprowadza do tego, że… możesz nabawić się nowotworu żołądka.
Na śniadanie zjadasz piękną różową szynkę, serek twarogowy, następnie deser mleczny. Na obiad, do gołąbków dodajesz sos pomidorowy, ale nawet nie wiesz, że po tych produktach w przyszłości możesz dostać raka żołądka. Dlaczego? Bo w większości produktów spożywczych dostępnych na rynku znajduje się i to całkowicie legalnie tajemniczy składnik E 407, czyli karagen.
E 407 używa się do zagęszczenia w przemyśle spożywczym i dodawany jest m.in. do wędlin, konserw, mleka w proszku, lodów, śmietanki kulinarnej, dżemów, galaretek, niektórych wyrobów cukierniczych, koncentratów napojów, serków twarogowych, napoi mlecznych, czy margaryny niskotłuszczowej. Lista jest bardzo długa, a to tylko niektóre z produktów, które często zawierają karagen.
Ciężko namówić kogokolwiek do oficjalnej rozmowy na temat szkodliwości karagenu, bo jest on całkowicie legalną substancją. – Inspektorat w imieniu wojewody sprawdza czy na etykietach opakowań są wymienione dozwolone środki – wyjaśnia Jerzy Wiśniewski, Podkarpacki Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. E 407 jest dozwolony co regulują przepisy rozporządzenia Ministra Zdrowia i Parlamentu Europejskiego. Dodawanie karagenu podlega ścisłej kontroli. Jednak jest pewien problem.
Zagraniczne badania potwierdzają, że E 407 jest szkodliwe
Już 10 lat temu na łamach magazynów medycznych znalazły się badania prof. Joanne Tobacman, która po przeglądzie kilkudziesięciu badań dotyczących wpływu karagenu na organizm człowieka doszła do wniosku, że powoduje m.in. zapalenia jelit, owrzodzenia, guzy, a także nowotwory. Podobnego zdania jest także Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC), która uważa, że E 407 powoduje owrzodzenia i nowotwory złośliwe. Wprawdzie do produktów spożywczych stosuje się karagen natywny, czyli nieszkodliwy, ale według IARC w połączeniu z bakteriami, procesami przetwórczymi i sokiem żołądkowym jest już szkodliwy. Co ciekawe do produkcji karagenu używane są także pestycydy.
– Konsument ma prawo do wyboru i dlatego radzę, żeby patrzeć na etykiety opakowań i analizować skład produktu – radzi Jerzy Wiśniewski.
Grzegorz Anton
Autor myli karagen i karagenian
https://www.szkodliwejedzenie.pl/2020/04/karagen.html
Co za gównostrona
Witam Karagen – już pisano ale np. Azotyn sodu – E-250 w wędlinach w szynkach parówkach itd… – jest silnie rakotwórcze już udowodniono to 40 lat temu.
http://www.onkolodzy.info/s/3256/68339-Onkologia-artykuly/36554-Skladnik-glonow-a-rak-szyjki-macicy.htm
I kolejny artykuł z PubMedu mówiących o szkodliwości karagenu i potencjalnej rakotwórczości! https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1242073/&prev=search
A pod artykułem kilkanaście badań!
Rzetelne badania z porządnych źródeł, niestety (dla panikarzy) nie potwierdzają tych alarmistycznych informacji.
z PUBMED, dla czytających po angielsku:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24467586
Nie kłam! Z Twojego artykułu podanego przez PubMed wynika, że cytuję: Wykazano, że dietetyczny CGN ma działanie rakotwórcze, promotor guza, działanie genotoksyczne, rozwojowe i reprodukcyjne w badaniach na zwierzętach.”
„Dietary CGN has been shown to __lack__ carcinogenic, tumor promoter, genotoxic, developmental, and reproductive effects in animal studies.”
Może jakieś korki z angola?
Nic tak nie napędza koniunktury jak chory człowiek… Ale jak być tu zdrowym jak nawet oddychanie jest szkodliwe.
A myślicie że w marketach te ceny to z czego się biorą właśnie z tych dodatków a nie ze zdrowej żywności ??? A wy wszyscy jak sroki ( och jak tanio !!! widziała pani w biedronce takie tanie produkty )
No i tanie prawda tylko z czego !!!????? ZACZNIJCIE MYŚLEĆ A NIE WIERZYĆ ŚLEPO !!!???
[…] Karagen , polisacharyd ekstrahowany z czerwonych alg morskich. Naukowcy od lat ostrzegają o niebezpiecznym działaniu tej substancji na organizm człowieka, powodującej owrzodzenia, stany zapalne a nawet nowotwory złośliwe. Niestety, producenci masowo ignorują te fakty i dodają ten składnik do żywności. […]
Moja corka jest uczulona na karagen, puchnie na twarzy.
Dziś w Biedronce Promocja lodów algida z 10 na 7,5 zeta z karagenem. Smacznego.
Czy jest w Polsce śmietana 30% BEZ karagenu? O chudszych nawet nie wspominam,.
Dlaczego w Niemczech, we Francji i w innych państwach nie dodaje się karagenu do kremówek, a w Polsce powszechnie??? Skąd wziąć słodką śmietankę bez karagenu????
30% marki tesco jest obecnie bez karagenu (w kubeczku) oraz 12% marki zott również bez karagenu. Ale z 30 % bez karagenu wytrąca się tłuszcz – mnie to nie przeszkadza – śmietanka do kawy, tłuszcz- na chlebuś lub inaczej zjeść ;-) np do surówki
śmietana 18%, 30% z Jasienicy nie zawiera karagenu, przynajmniej nie ma w składzie ;)
Proszę nie pisac bzdur,że w Niemczech nie dodaje się karagenu do kremówek. Ze swieca trzeba szukac smietany w Niemczech bez karagenu. Mieszkam w Niemczech 26 lat.
Jest. W Olecku na Mazurach produkują taka śmietanę. Jedyna w naszych sklepach która nie zawiera zadnych zagęstników. I nie jest to produkt bio. Jak widac da się
Jest w sklepie „netto”, poznasz po tym że taką śmietankę długo się ubija bo nie ma stabilizatora. Kiedyś też była taka śmietanka w Tesco ich własnej marki ale już dawno jej nie widziałam.
Najgorsze jest to, ze trucizny dodaje się do leków. I tak : tabletki karczocha zawierają karagen, tabletki Magne b6 firmy Biotto zwierają aspartam, , sylimarol zawiera benzoesan sodu, Polocard czerwień koszenilową i bodajże żółcień chinolinową, Sinupret trującą zieleń czy błękit . Itd…itp… Ja przed użyciem leku czy suplementu, tabletkę MYJĘ. Śmieszne ? No i co z tego ?
Ja dokładnie tak samo !!
Ja jestem także tym zbulwersowana o czym pisze pani Sonia. 90% leków zawiera szkodliwy stearynian magnezu, przeróżne barwniki itp. O zgrozo czym Nas leczą! Jak mamy być zdrowi skoro lekarstwa zawierają silne trucizny! Można podejrzewać,że nikt nad tym nie panuje. Powstało wiele nowych zakładów farmaceutycznych i robią „kasę”. A kto wydaje zgodę na stosowanie szkodliwych substancji do leków i artykułów żywnościowych? Nie ma żadnej odpowiedzialności w tym Naszym Kraju! Jest to bardzo przykre!
Czasami lek jest koniecznością, ale w krótkim okresie a nie brać do śmierci jak to lekarz zaleca bo tworzy on chorobę
Zadajcie sobie pytania po co w ogóle stosowane są dodatki do żywności, po co w śmietanie karagen, a sokach kwas askorbinowy?
To wszystko są produkty przemysłu, ma ładnie pachnieć, dobrze wyglądać i dobrze smakować. Ma się dobrze przechowywać łatwo skladowac i transportować. Nie ma być zdrowe – ma przynosić zyski.
99 % produktów spożywczych to śmieci a sprawdźcie sobie co jest w kosmetykach i chemii gospodarczej. Drodzy państwo jesteśmy robieni w jajco i to od nas zależy czy na to będziemy pozwalać. Jesteś marionetką – żryj co ci dają a raczej sprzedają, jesteś świadomy nie daj sobą manipulować.
Nikt nie kupował by zepsutego soku, ani rozwarstwionej śmietany. Oczywiście, że chodzi o zysk, ale należy spojrzeć na drugą stronę – ile byłoby strat żywności, gdyby wszystko co jest produkowane, niebyłoby utrwalane i stabilizowane? Nas – konsumentów na to nie stać. Nie można dopuszczać do martotrawstwa.
„Jesteś marionetką – żryj co ci dają a raczej sprzedają, jesteś świadomy nie daj sobą manipulować.” – nie pasuje Ci, nie jedz, nie pij. Straszna hipokryzja jest w nas zaszczepiona. Nie chcemy, aby producenci dodawali kwas askorbinowy (czyli witaminę C) do żywności, ale świadomie z radością będziemy się odurzać alkoholem…
stabilizatory i emulgatory sa ZBEDNE!!!one jedynie polepszaja wyglad zewnetrzny.z konserwantami jest nieco inaczej,rzeczywiscie znacznie wydluzaja godnosc produktu,ale wsrod konserwantow zapewne sa i te pochodzenia naturalnego czy roslinnego-i takie powinny byc w wiekszosci przypadkow stosowane.to taki zloty srodek-wybor miedzy jedzeniem bez konserwantow a jedzeniem z agreywnymi konserwantami.np rozmaryn wykazuje silne wlasciwosci antyutleniajace
akurat kwas askorbinowy jest OK, i nie dajcie sobie wmówić że jest inaczej!
Kwas askorbinowy, to witamina C ;) I właśnie z takiej niewiedzy się rodzą te wszystkie bzdury… 🤦♀️ Ludzie, jak się nie znacie, to się nie wypowiadajcie!!!
Z tą szkodliwością karagenu to najprawdziwsza prawda. Od dłuższego czasu po wypiciu kawy ze śmietanką 12% po około 15-20 min. miałam bóle żołądkowe i biegunkę. Myślałam, że nie toleruję laktozy. Leki nic nie pomogły. Od kiedy przestałam wlewać śmietankę do kawy wszystkie dolegliwości ustąpiły. I jak tu nie wierzyć, że to TRUCIZNA!!!
Nwo kto zna ten wie ocb.
Karagen jest szkodliwy? A wiecie co to są alergeny? To, że jednemu coś szkodzi i wywołuje np wstrząs anafilaktyczny, nie oznacza, że organizm innej osoby musi zachowywać się identycznie. Skąd macie pewność, że badania nie były przeprowadzane na osobach, które są podatne na działanie karagenu? Argumentacja, że wszyscy nas trują, oszukują i zarabiają kasę jest irracjonalna. Wzrost chorych na nowotwory, porównujemy w skali 1 roku, 10 lat czy 1 wieku? Halo, przecież jeszcze jakieś 20 lat temu onkologia była w powijakach i nie były prowadzone badania i wywiad na tak szeroką skale. Ludzie umierali na raka, ale o tym nawet… Czytaj więcej »
ale z ciebie ignorant. moze nie wszystkie srodki są trujace ale akurat karagen to powinien byc zakazany i wcale nie powoduje dolegliwości zdrowotnych u niektórych podatnych osób ale to cichy zabójca – ty po prostu nie wiesz, że cos z tobą nie tak. owrzodzenie jelit jak w banku jeśli jadasz to często
Wiecie co? Byłem ostatnio w szpitalu onkologicznym na Ursynowie w Warszawie. Było tam tyle ludzi… Dla porównania jakby na dworcu centralnym. Nie można było nigdzie usiąść. Ludzie co chwila na siebie wpadali. W życiu nie pomyślałbym, że nowotwory tak często atakują ludzi. Zacząłem rozmyślać skąd ta choroba u tylu ludzi. I jedna myśl, pożywienie! Woda i żarcie. Dlatego uważajcie co jecie. Uważajcie!
Pytanie dlaczego karagen jest dopuszczony do produkcji ? No cóż, nie od dzisiaj wiadomo, że lobbing to zaraza demokracji.
Nie wiem jak wygląda sprawa w Parlamencie Europejskim ale niedawno czytałem, ze na jednego parlamentarzystę w USA przypada 500 lobbistów.
Pozdrawiam i zdrowia życzę, szczególnie tym, co wierzą święcie w dobre intencje rządzących.
Problem jest tej materii ,ze my szarzy konsumenci jesteśmy zdani na wszelakie manipulacje ze strony producentów … jest tyle produktów tyle składników że trudno to samemu ogarnąć .. mysle ze strasza nas z premedytacja w wielu przypadkach mowiac ze cos jest szkodliwe,rakotwórcze owszem mysle ze sztuczne barwniki moga szkodzic i to w wiekszych ilosciach (ano wlasnie) , glownie chodzi o nadmiar sztucznych dodatków w zywnosci ,jesli bedziesz Ty szary Kowalski spozywal notorycznie deserki z karagenem czy jogurty to mozliwe ze zachorujesz (MOŻLIWE) , a jak raz kiedys? chyba nie ma problemu nie popadajmy w paranoje … tak samo tyczy sie… Czytaj więcej »
Jesteśmy zdani na wszelkie manipulacje ze strony producentów. Jak uważać na to co jemy skoro nawet w jogurcie naturalnym znajduje się mleko w proszku w którym z kolei znajduje sie karagen (E407). Używa się go do zagęszczenia w przemyśle spożywczym i dodawany ponadto do wędlin, konserw, lodów, śmietanki kulinarnej, dżemów, galaretek, niektórych wyrobów cukierniczych, koncentratów napojów, serków twarogowych, napoi mlecznych, czy margaryny niskotłuszczowej. Lista jest bardzo długa, a to tylko niektóre z produktów, które często zawierają karagen.
CO tu jesc???
Dlaczego wladze tego kraju pozwalaja truc swoich obywateli – co to za rzad ktory wytruwa swoje spoleczenstwo – LEGALNIE !!!
@Max
Dlaczego? jeszcze pytasz dlaczego? Byśmy nie dożyli emerytury, robią wszystko, byśmy płacili im za nic a oni nas wytrują i jeszcze podniosą wiek emerytalny, żebyś czasem nie przyszedł do nich po pieniądze, które Ci się należą. żebyś już dawno gnił 1,5m pod ziemią.
I wszystko w tym temacie, dobrze powiedziane ;)
Władzy państwa, ani producentom, a tym bardziej koncernom farmaceutycznym nie zależy na wytruciu ludności, a jedynie na podtruwaniu, żeby jak najdłużej pozostawali w fazie chorobowej, a to znaczy, że dłuuuuuuuugooo będą klientami aptek i pacjentami szpitali, a to generuje krociowe zyski koncernów.
Kama. Idzie wiosna będzie pokrzywa i mlecz i trzeba ich jak najwięcej spożywać a unikać niezdrowegp jedzenia. Analizować każdy produkt co zawiera.
Bo jest nas za dużo i dlatego ten proces się rozrasta. Polecam wykład dr Ożorowskiego (suplementacja jest koniecznością) tylko też należy sprawdzać firmy, czy są to firmy z długoletnim stażem
„Deser z Koroną” zott..odłożyłem..brr
wiekszosc produktów tej firmy maja karageny nawet smietana
byłem dziś na badaniach gastro… rozmowa ze specjalistą.. „jedz zdrowo, warzywa, węglowodany…. nie dotykaj się do E407! ” już kolejny raz o tym słyszę…
Polecam film z 2008 – „Food Matters”
Smacznego!
Jest gdzies ten film dostepny z polskim lektorem >?
a ja jem jogurt serduszko. zgadnijcie z czym?
USUŃ TO
Ale wy jesteście głupi! Wierzycie we wszystko co pisze w artykułach. Karagen − rodzaj polisacharydów ekstrahowanych z czerwonych wodorostów zawierających w swej strukturze liczne grupy siarczanowe . Stanowią surowiec spożywczy używany do wytwarzania galaret i żeli. W jego skład wchodzi przede wszystkim śluz którego głównym składnikiem jest karagenina, a także inne polisacharydy i niewielkie ilości jodu oraz bromu. Karagen odznacza się dużą aktywnością biologiczną (jest m.in. immunostymulatorem)[1][2]. Surowcem do produkcji karagenu jest chrząstnica kędzierzawa, krasnorost określany potocznie jako mech irlandzki (Chondrus crispus). Symbol karagenu jako dodatku do żywności to E407. Karagen jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym w charakterze substancji zagęszczającej,… Czytaj więcej »
Tylko głupek może powiedzieć o kimś że jest głupi, człowiek mądry umie się zachować.
Ale brawo geniuszu mamy nie wierzyć w to co piszą a sam nam wstawiasz jakieś gówno i podejrzewam, że z Wikipedii.
Pozdro inteligencie
Po pierwsze, Inteligencie, czytasz artykuł na jakimś „supernowości.pl”, czy innym superekspresie.
Po drugie – dlaczego uważasz, że informacje podane o tym związku na wikipedii są fałszywym „gównem”?
Po trzecie podaj źródło badań, które udowadniają szkodliwość karagenu. Prawdziwych badań, a nie wzmianki o nich.
A tu link, który może rozświetli ci nieco spojrzenie na temat – o ile chce ci się czytać, coś co opisane jest trochę mniej emocjonalnym i plebejskim językiem niż powyższy artykuł.
http://www.foodprocessing.com/articles/2013/refuting-myths-about-carrageenan/
Pozdrawiam
A źródło badań ,,Już 10 lat temu na łamach magazynów medycznych znalazły się badania prof. Joanne Tobacman, która po przeglądzie kilkudziesięciu badań dotyczących wpływu karagenu na organizm człowieka doszła do wniosku, że powoduje m.in. zapalenia jelit, owrzodzenia, guzy, a także nowotwory. Podobnego zdania jest także Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC), która uważa, że E 407 powoduje owrzodzenia i nowotwory złośliwe. Wprawdzie do produktów spożywczych stosuje się karagen natywny, czyli nieszkodliwy, ale według IARC w połączeniu z bakteriami, procesami przetwórczymi i sokiem żołądkowym jest już szkodliwy. Co ciekawe do produkcji karagenu używane są także pestycydy.” A ty myślisz, że wielkie korporacje… Czytaj więcej »
Warto przeczytać.. A tak na marginesie… Przykro się czyta takie docinki, nawet jak są na salonowym poziomie:-( Karagen ( E 407) Jakość zdrowotna karagenu (E 407) jest najostrzej kwestionowana przez prof. Tobacman, lekarkę z kliniki internistycznej Uniwersytetu Iowa, USA , która w październiku 2001r. opublikowała wnikliwy przegląd literatury naukowej i w konkluzji stwierdziła, że istnieją wystarczające dowody na związek karagenu z ubytkami błony śluzowej żołądka i jelit, łącznie ze zmianami złośliwymi . Z wcześniejszej opinii IARC wynikało, że choć karagen (CAS No.: 9000-07-1) w formie niezdegradowanej, czyli charakteryzujący się masą cząsteczkową wyższą niż 100 000, nie wywołuje zmian chorobowych u… Czytaj więcej »
A Ty za to jesteś mądry, bo wkleiłeś definicję z wiki?
Cytowanie wiki nie za bardzo świadczy o wysokiej inteligencji.Trochę nie na temat a właściwie na temat. Glifosat w oleju rzepakowym.
Ktoś się bardzo wysilił
z tego samego powodu nie zakazany co Aspartam – za dużo firm ma z tego ogromną kasę. niestety jestesmy truci masowo tylko z tego jednego powodu – jakaś grupka ludzi odnosi z tego spore kozyści.
Moje dziecko jak zje coś co zawiera karagen. to albo rzyga jak kot albo budzi się w nocy z krzykiem. niech sobie będzie robiony z czegokolwiek tak jak inne trucizny wolę chyba już żelatynę
Żelatyna jest robiona z martwych zwierząt. Przy produkcji karagenu żadne stworzenie nie cierpi.
Zwierze, które jest martwe, też nie cierpi
Lepsze są pektyny z jabłek lub agar-agar
Śmietanka Łowicz oraz śmietanka Łaciata zawiera karagen – ODRADZAM!!
Karagen nie jest szkodliwy. Pan Jerzy Wiśniewski jest Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, a ja jestem technologiem żywienia I jak ten pan poprze swoją tezę dot. karagenu badaniami które sam przeprowadzi to niech wróci do mnie.
Panu Wiśniewskiemu marzy się handel żelatynką czyli odpadami poprodukcyjnymi z przetwórstwa mięsnego, czysty zysk najprawdopodobniej dla niego lub jego jakiegoś znajomego.
Natomiast karagen jest uzyskiwany z wodorostów których raczej u nas niemożna uprawiać i pan Wiśniewski raczej biznesu mieć nie będzie…
Poza tym polecam deserki zagęszczone karagenem bo mają konsystencje kremu a nie za żelowanego G…
A po co P.Wiśniewski ma jeszcze przeprowadzać dodatkowo badania nad karagenem, skoro już je przeprowadzono. Przecież przeprowadziła takowe prof. Joanne Tobacman, a jeśli Panu to nie wystarczy to jeszcze ma Pan do dyspozycji badania przeprowadzone przez Międzynarodową Agencję Badania Raka. Mało Panu? A jak Pan wytłumaczy wzrost zachorowań na raka u ludzi od czasu wprowadzenia takich składników jak karagen. Dodam także, że włókna karagenu pozyskane z czerwonych wodorostów uprawianych w wodach morskich o dużym nieraz zanieczyszczeniu wymagają zastosowania pestycydów, aby mogły być dopuszczone do produkcji żywności, kosmetyków i in. Fumigacja chlorkiem etylenu, który sam przez IARC jest zaliczony do kategorii… Czytaj więcej »
Albo karagen, albo żelatyna? Bez przesady – może producenci żywności przestaną nas traktować jak idiotów. W końcu je się głównie ustami, a nie wzrokiem, wolałabym więc by producenci – dajmy na to – śmietany – nie kusili mnie jej miękkością i gładkością, tylko tym, że jest zdrowa i pozbawiona niepotrzebnych jej do niczego dodatków. Jest marka bez dodatków, śmietana jest pyszna i wygląda jak śmietana. Da się? Da.
Poza przemysłem spożywczym karagen wykorzystywany jest również do produkcji kosmetyków, lekarstw przeciwkaszlowych i past do zębów.
karagen to zwiazek naturalny z wodorostów i nie jest szkodliwy,
w artykule nawet nie podano co to jest i skąd sie bierze karagen
wypiera z rynku żelatynę i jest atakowany przez wytwórców żelatyny,
Najszybciej działająca trucizna świata znajduje się w żołądku ryby… zjedzenie jej oznacza śmierć. Są rośliny, które mogą być zjedzone w formie surowej ale po podgrzaniu są trujące. Tutaj jest identycznie. Do żywności nie są dodawane wodorosty tylko ich przetworzony składnik, który jest chorobotwórczy.
Niestety tak to wygląda. Trzeba się bardzo nieraz postarać, żeby znaleźć produkt bez szkodliwych związków. Ja się ostatnio tym tematem bardziej zainteresowałam z uwagi na moje liczne alergie i po przeczytaniu artykułu: http://zycienaszczycie.pl/trzy-dodatki-do-zywnosci-e-ktorych-lepiej-unikac/ po prostu ręce mi opadły. Opisano tam jedynie (lub aż!) trzy dodatki spośród setek innych, a i tak mogą nam poważnie zaszkodzić.
Ja za to piję sobie kawkę z mleczkiem, patrzę na etykietkę mleczka, a tam – karagen.
Nie dopiłam reszty…. Brrrr….
Taaaa a ja właśnie spożywam serek TUREK Puszysty – wersja Figura, a tu karagen!
Zawsze kupowaliśmy Puszytsy z Turka, ale zwykłą wersję, bo jest bez żadnych polepszaczy i zagęstników także mąż nawet nie spojrzał na etykietę jak brał wersję light :( Feeee nieładnie Turku!
No to świetnie właśnie sobie piłem monte DRINK i patrze na skład skrobia modyfikowana ale to już standard jest prawie we wszystkim jadę dalej patrze karagen, nie wiem co to więc sprawdzam i co widzę, nie dokończę już pić:)
Robercie, właśnie mam to samo. Też piję MONTE DRINK i czytam skład, ale ja dopije :D
Reakcja na zjedzony karagen tj. ból brzucha i pieczenie przełyku, może być mylone ze zgagą.
A może by Unia Europejska ( parlament UE) zatwierdził w końcu wzór etykiet na produktach spożywczych który określa wielkość tabeli , wielkość liter , z substancjami jakie dodaje się do produktów . Często zdarza się że tabela jest tak mała że ledwo widać na niej literki czy ktoś zapomniał o ludziach starszych którzy często nie mają dobrego już wzroku. Tak z kolei wracając do etykiet czy komuś zdarzyło się kupić wędlinę zapakowaną w papier na której jest naklejka z ceną i datą sprzedaży a na której powinna być dodatkowa informacja Np. o składzie wędliny , w jakiej temperaturze powinna być… Czytaj więcej »
Kupuje nabiał z Resmleczu bo wiem że na 100% nie zawiera karagenu .
Jak szkodliwy dlaczego nie zakazany?
Wybacz Winnetou, ale biznes is biznes