Uprawa kiełków, mikrolistków i młodych listków jest współcześnie bardzo modna. Młode, nierozwinięte jeszcze w pełni rośliny zawierają więcej dobroczynnych składników niż w pełni dojrzałe rośliny. Można hodować je w domu, na parapecie, nawet w sezonie jesienno-zimowym. Co powinniśmy wiedzieć zanim kupimy nasiona na kiełki i mikrolistki?
Uprawa kiełków w domu
Nasiona na kiełki to doskonały wybór, jeżeli chcemy szybko cieszyć się zieleniną, która urozmaici nasze posiłki. Warto zdawać sobie sprawę, że nie wszystkie nasiona nadają się na kiełki. Żeby spełniły taki warunek, muszą bardzo szybko kiełkować. Na kiełki nadają się między innymi nasiona słonecznika, lucerny, buraka, ciecierzycy, fasoli, kukurydzy, kapusty, rzeżuchy, brokułów i rzodkwi.
Ich uprawa jest bardzo prosta. Zdecydowanie najłatwiej jest uprawiać kiełki w kiełkownicy, dzięki temu będziemy mogli spożywać je z korzeniami. Jeżeli zależy nam, żeby wykiełkowały jak najszybciej – namoczmy je przez noc w letniej wodzie. Wystarczy umieścić nasiona na poszczególnych poziomach urządzenia (jeden poziom kiełkownicy powinien być zarezerwowany dla konkretnego gatunku kiełków), a następnie uzupełnić wodę w kiełkownicy. Pierwsze kiełki powinny pojawić się już po 3 dniach.
Co warto wiedzieć o uprawie mikrolistków
Mikrolistki są czymś pomiędzy kiełkami a młodymi listkami. Do uprawy mikrolistków można użyć wszystkich nasion, które nadają się na kiełki, a także wielu innych. Dobrze sprawdzą się między innymi nasiona rzodkiewki, buraka, słonecznika, brokuła, bazylii, koniczyny, zielonego groszku.
Mikrolistki sadzi się w niewielkich doniczkach lub pojemnikach. W przeciwieństwie do kiełków sadzi się je w podłożu. Do tego celu świetnie sprawdzi się zwykła ziemia do kwiatów.
Nasiona na mikrolistki przed posadzeniem dobrze jest namoczyć w wodzie przez kilkanaście godzin. Następnie sadzimy je równomiernie w pojemnikach, przykrywamy cienką warstwą ziemi i podlewamy. Doniczkę warto jest postawić na nasłonecznionym parapecie. Jeżeli zależy nam, żeby rośliny rosły szybciej – nakryjmy doniczkę plastikowym pojemnikiem. W ten sposób zapewnimy roślinom wysoką wilgotność powietrza i ciepło.
Dbajmy o to, żeby podłoże nie wysychało, a jednocześnie, żeby nie było nadmiernie wilgotne (zbyt duża wilgoć może spowodować gnicie roślin).
Mikrolistki ścinamy nożyczkami po upływie kilku lub kilkunastu dni (jest to uzależnione od gatunku rośliny i tempa jej wzrostu). Jeśli zależy nam na wyhodowaniu młodych listków czekamy nieco dłużej.
Choć mikrolistki najlepiej jest spożyć od razu po ścięciu, możliwe jest przechowywanie ich przez kilka dni w lodówce.
Jak wykorzystać kiełki i mikrolistki?
Zarówno kiełki, jak i mikrolistki są znakomitym dodatkiem (a także dekoracją) do kanapek, surówek, sałatek. Można posypywać nimi dania główne, a także używać do pieczenia chleba.
Jak wybrać najlepsze nasiona na kiełki i mikrolistki?
Kiełki i mikrolistki spożywamy przede wszystkim na surowo, dlatego bardzo ważne jest, żeby uprawiać je z najwyższej jakości, pozyskiwanych z kontrolowanych upraw, ekologicznych nasion. Zdecydowanie najlepszym wyborem będą nasiona z kolekcji polskich, renomowanych producentów. Nigdy nie kupujmy nasion niewiadomego pochodzenia (ich niska cena jest spowodowana słabą jakością). Pamiętajmy, że opakowanie nasion nie może być uszkodzone (w tym również wyblakłe). Etykieta powinna zawierać zdjęcie rośliny, informacje o sposobie jej uprawy, a także aktualny termin przydatności (po jego upływie zdolność nasion do kiełkowania może być mniejsza).
Artykuł promocyjny