Zamienniki mięsa – co jeść na obiad zamiast mięsa? 5 propozycji bogatych w białko i żelazo

Coraz więcej ludzi rezygnuje lub ogranicza dzienne spożycie mięsa. Część z nas decyduje się na to ze względów etycznych i ekologicznych, inni z kolei z powodów zdrowotnych. Dla wielu ludzi bezmięsne obiady stanowią ciekawą alternatywę i urozmaicenie codziennej diety. W poniższym artykule przedstawimy pięć bogatych w białko i żelazo propozycji obiadowych.

Pieczony kalafior z brokułem

Doskonałym wyborem dla miłośników warzyw będzie pieczony kalafior z brokułem w pysznym serowym sosie. Przygotowanie zacznij od wymieszania jogurtu naturalnego z jajkiem, startym serem, czosnkiem, ulubionymi ziołami oraz solą. Następnie podziel warzywa na różyczki i umyj je. Wymieszane z serowym sosem składniki umieść w brytfance do pieczenia. Danie zapiekaj 40-50 min w 180 stopniach, aż do uzyskania złotego koloru.

Ciecierzyca w jogurtowym sosie

Ciecierzyca jest jednym z ulubionych produktów sportowców na diecie wegetariańskiej. Słynie ze swoich właściwości odżywczych oraz wysokiej zawartości białka. Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować szklankę ugotowanej wcześniej ciecierzycy. Następnie rozgrzej na patelni oliwę, podsmaż na niej paprykę pokrojoną w paski z solą, kminkiem, kolendrą, czosnkiem oraz pieprzem. Następnie dodaj na patelnię ciecierzycę i podsmaż całość. Gotową potrawę możesz uzupełnić prostym sosem. W tym celu wymieszaj jogurt naturalny z kolendrą, sosem sojowym oraz pieprzem i polej całość na talerzu.

Komosa ryżowa z warzywami

Kolejnym prostym w przygotowaniu daniem jest komosa ryżowa z warzywami. Jest to doskonała propozycja na lunch do pracy, którą wygodnie zapakujesz do pudełka. Ugotuj komosę ryżową razem z kolendrą. Do nasion dodaj fasolkę szparagową, pomidorki koktajlowe, marchewkę oraz ugotowany bób. Całość przypraw sezamową pastą tahini. Warto dodać, że tak przygotowany posiłek zawiera ponad 60% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Gazetka promocyjna Kaufland to doskonałe źródło wielu promocji, które pozwolą Ci znaleźć potrzebne składniki w atrakcyjnych cenach.

Warzywny gulasz z tofu

Świetnym źródłem żelaza jest także tofu. Przygotowanie zacznij od podsmażenia na oliwie czosnku i pokrojonej w paski czerwonej papryki. Następnie dolej trochę wody. Pokrój buraki i dodaj je do garnka. Po paru minutach dorzuć liście i łodygi botwinki oraz pokrojone w małe kawałki tofu. Wszystko wymieszaj i dodaj ulubione przyprawy, takie jak: kurkuma, pieprz, sos sojowy i sól. Całość podduś, a na koniec gotowania dodaj szczypiorek, pestki dyni, natkę pietruszki i sok z cytryny.

Dietetyczne kotlety z fasoli

Przygotowanie kotletów zacznij dzień wcześniej i namocz przez noc szklankę fasoli. Następnego dnia ugotuj strączki w świeżej wodzie. Następnie zmiel szklankę gryki i pół szklanki słonecznika na mąkę. Drobno pokrój por i natkę pietruszki oraz zblenduj ugotowaną fasolę. Następnie połącz wymienione składniki razem z 5 łyżkami mąki kukurydzianej, 5 łyżkami przecieru pomidorowego, 5 łyżkami płatków drożdżowych. Do przyprawienia użyj soli, czarnuszki i przyprawy garam masala. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i posmaruj oliwą. Z masy uformuj kotlety i piecz je w 200 stopniach przez 35 minut. Po około 20 minutach możesz odwrócić je na drugą stronę. Aktualne promocje – gazetkowo.pl to źródło licznych inspiracji obiadowych w atrakcyjnych cenach.