
- air jordan 1 low og florida gators pe
- nike lunar gato 2 hyper blue volt , Украина #179264456 , Снижка! футбольные бутсы nike air zoom mercurial 43 + подарок — цена 2100 грн в каталоге Бутсы ✓ Купить мужские вещи по доступной цене на Шафе
Dlaczego na grzyby mówi się „leśne mięso”? Czy każdy może włączyć je do swojego menu? Jak duży wpływ mają na nasze zdrowie? Między innymi na te pytanie odpowiada dietetyk – Sabina Walat.
– Grzyby nie wszędzie cieszą się dobrą sławą. Czy rzeczywiście jest to pokarm mało wartościowy?
– Wręcz przeciwnie. Mają one wiele wartości odżywczych. Znaczącym pierwiastkiem, który występuje w grzybach jest potas. Kontroluje on ciśnienie krwi, poprawia koncentrację. Grzyby zawierają również: żelazo, wapń, fosfor, jod, selen, sole magnezu.
– To także źródło witamin?
– Zdecydowanie. Są one bogate w witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B1, B2 a także B3. Warto podkreślić, że zawartość witaminy B2 w grzybach jest większa niż w warzywach. Najwięcej witaminy B1 jest w kurkach. Borowiki i podgrzybki obfituj ir jordan 4 military blue 202ą zaś w witaminę D2. Ponadto grzyby zawierają niewielkie ilości witaminy C, a także śladową zawartość witaminy B12 i E. Są też bogate w substancje antyoksydacyjne – etanolowe ekstrakty ze 150 gatunków grzybów wykazują działanie przeciwutleniające. W praktyce oznacza to, że pomagają w opóźnianiu procesów starzenia.

SABINA WALAT, dietetyk:
– Dziś grzyby uznawane są za żywność funkcjonalną, ponieważ udowodniono, że wywierają korzystny wpływ na zdrowie. Opisano ich właściwości przeciwnowotworowe, ochronne dla naczyń i serca, obniżając poziom złego cholesterolu, działanie przeciwcukrzycowe, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
– Grzyby bywają nazywane „leśnym mięsem”. Dlaczego?
– Ponieważ w ok. 70- 90 procentach składają się z wody, a to co pozostaje po wysuszeniu to głównie białka, czyli najważniejszy składnik mięsa. Co ważne, białka występujące w grzybach charakteryzują się dobrą jego przyswajalnością, sięgającą 90 procent.
Kto nie powinien jeść grzybów?
– Czyli grzyby mają korzystny wpływ na nasze zdrowie?
– Tak. Oprócz wyżej wymienionych wartości warto wspomnieć, że zawierają one błonnik pokarmowy, który ma bardzo duże znaczenie w procesie trawienia. Zapobiega zaparciom, poprawia pasaż treści jelitowych. W składzie chemicznym niektórych grzybów, np. boczniaka ostrygowatego, stwierdzono obecność beta-glukanów. Związki te stymulują układ immunologiczny a także mogą być stosowane w profilaktyce i terapii chorób nowotworowych. Dowiedziono, że beta-glukany obniżają również poziom cholesterolu LDL we krwi. Owocniki grzybów zawierają niewielkie ilości cukrów prostych (wyjątek stanowi boczniak, zawiera znaczące ilości glukozy, fruktozy, ksylozy i mannozy) oraz Женские бежевые сникерсы на платформе танкетке зимние кроссовки теплые на меху эко-кожа зима — цена 1480 грн в каталоге Сникеры ✓ Купить женские вещи по доступной цене на Шафе , Украина #175819778 tłuszczy. Około 75 procent całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych stanowią nieocenione NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

– Mówi się, że grzyby są ciężkostrawne, stąd chyba nie każdy może włączyć je do swojego menu?
– Jedzone z umiarem, powinny przynosić korzyści dla przewodu pokarmowego, ze względu na obecność błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Jednakże wiele gatunków grzybów może być przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, dlatego ostrożnie spożywać lub zrezygnować z nich powinny osoby z rozpoznanymi chorobami przewodu pokarmowego, wątroby czy nerek. Nie są też wskazane dla dzieci i osób starszych.
– Czy tuczą?
– Są niskokaloryczne. W 100g świeżych grzybów jest mniej niż 50 kcal.
- PRZECZYTAJ TEŻ: Babcia wśród sztućców. Kto wynalazł łyżkę?
– Ich zdecydowanym walorem jest też intensywny smak i zapach…
– … dlatego stanowią naturalny wzmacniacz smaku i śmiało mogą zastąpić w kuchni niektóre przyprawy – znakomicie, jeśli zastąpią sól. Grzyby są źródłem smaku umami czyli piątego „głębokiego smaku” obok słodkiego, gorzkiego, słonego i kwaśnego. Opisuje się go jako bulionowy, smakowity, mięsny. Umami wzmacnia smak słony i słodki. Stosowany jest w zupach i esencjonalnych wywarach.
Nie moczymy ich w wodzie
– Ważne jest odpowiednie przechowywanie.
– Można je mrozić, marynować i suszyć. Najmniej zdrowe są grzybki w zalewie octowej, choć jedzone okazjonalnie – nie powinny mocno zaszkodzić. Przerabiać trzeba je bezpośrednio po zbiorach, kiedy są świeże. Należy pamiętać o ich wcześniejszym dokładnym oczyszczeniu, najlepiej wilgotną ściereczką lub gąbką, należy dokładnie usunąć szkodliwe zanieczyszczenia z ich powierzchni. Grzyby same w sobie to gąbki, więc nie moczymy ich w wodzie.

– A czy warto kupować gotowe produkty z grzybami, jak serki topione czy bulion?
– Należy uważać, bo często nie mają one nic wspólnego ze świeżymi leśnymi skarbami! Znany każdemu bulion grzybowy zawiera w swoim składzie tylko 0,7 procenta grzybów, a reszta to sól, utwardzony tłuszcz roślinny, wzmacniacze smaku np. glutaminian sodu i inne nie najzdrowsze składniki. Warto więc czytać etykiety i sprawdzić ile w produkcie znajduje się cennych kapeluszników.
Rozmawiała: Aneta Jamroży