REKLAMA

Super Nowości - Wolne Media! Wiadomości z całego Podkarpacia. Rzeszów, Przemyśl, Krosno, Tarnobrzeg, Mielec, Stalowa Wola, Nisko, Dębica, Jarosław, Sanok, Bieszczady.

niedz. 29 września 2024

Przed nami fala upałów. Jaką wybrać wodę?

Chłopak pojący wodę z plastikowej butelki
O stałym nawadnianiu organizmu musimy pamiętać zwłaszcza teraz, podczas upałów (Fot. Wit Hadło)

Niedobór wody w organizmie może prowadzić do poważnych konsekwencji dla zdrowia. Jest szczególnie niebezpieczny dla niemowląt, małych dzieci oraz ludzi starszych. O stałym nawadnianiu organizmu musimy pamiętać zwłaszcza teraz, podczas upałów.

O konieczności nawadniania przypomina dr Paweł Grzesiowski, nowo mianowany Główny Inspektor Sanitarny. – Odwodnienie grozi m.in. niewydolnością nerek, objawami ze strony układu krążenia czy układu nerwowego. Warto też chronić się przed słońcem w godzinach największego nasłonecznienia i pamiętać, że kremy z filtrem, choć niezbędne, nie chronią przed przegrzaniem organizmu.

Aby chronić się przed odwodnieniem, należy dostarczać swojemu organizmowi odpowiednią ilość płynów oraz pokarmy o dużej zawartości wody, takie jak świeże owoce, warzywa i niektóre produkty mleczne. Spożywanie napojów odwadniających, jak kawa czy alkohol, wymaga dodatkowego, ponad normę uzupełnienia wody w organizmie.

Woda pełni wiele istotnych funkcji

Jest niezbędna w procesie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, usuwania toksyn oraz regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej organizmu; odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu stałej temperatury ciała i prawidłowego przebiegu procesów życiowych; uczestniczy w reakcjach biochemicznych; zwilża błony śluzowe i gałkę oczną; zapewnia ruchliwość stawów.

W ciele dorosłego człowieka woda stanowi około 65 proc. masy, a ten odsetek maleje wraz z wiekiem. Najwięcej wody zawiera: płyn mózgowo-rdzeniowy, krew oraz szpik kostny i mózg.

Organizm człowieka nie może magazynować większej ilości wody, dlatego też musimy mu ją stale dostarczać. Zbyt małe spożycie płynów prowadzi do odwodnienia, którego skutkiem są zaburzenia w pracy całego organizmu.

Nawet ponad dwa litry dziennie

Zgodnie z normami żywienia dla populacji Polski wystarczające spożycie wody, pochodzącej z napojów i produktów spożywczych wynosi: 1,25-2,5l u dzieci i młodzieży, w zależności od wieku i płci; 2-2,5l u zdrowego, dorosłego człowieka.

Zapotrzebowanie organizmu na wodę zależy od wielu czynników, w tym od: wieku, aktywności fizycznej, diety, temperatury otoczenia, klimatu.

Podczas aktywności fizycznej oraz w czasie upałów zapotrzebowanie na wodę rośnie.

Osoby w podeszłym wieku są szczególnie narażone na odwodnienie. Wynika to ze zmian fizjologicznych, takich jak zmniejszona masa mięśniowa, obniżona zdolność do zagęszczania moczu czy zmniejszone pragnienie.

Odwodnienie

Odpowiednie nawodnienie organizmu jest kluczowe dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji. Niedobór wody w organizmie może powstać z różnych przyczyn i prowadzić do poważnych konsekwencji dla zdrowia.

Odwodnienie to stan, kiedy zawartość wody w organizmie spada poniżej wartości niezbędnej do jego prawidłowego funkcjonowania. Jest szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, małych dzieci oraz ludzi starszych.

Pierwsze objawy odwodnienia mogą wystąpić już przy utracie płynów wynoszącej powyżej 1 proc.

Objawy odwodnienia organizmu: uczucie pragnienia, suchość w ustach, ból głowy, uczucie zmęczenia, osłabienia, zaburzenia koncentracji, zawroty głowy, omdlenia, zmniejszona ilość oddawanego moczu, suchość skóry i błon śluzowych.

Wybierz wodę dla siebie

Naturalna woda mineralna — pochodzi z udokumentowanych zasobów wody podziemnej, jest wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi. Pierwotnie ta woda jest czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Charakteryzuje się stabilnym składem mineralnym oraz właściwościami, które mają znaczenie fizjologiczne i powodują korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi.

Naturalna woda źródlana — również pochodzi z udokumentowanych zasobów podziemnych, jest wydobywana otworami naturalnymi lub wierconymi i jest pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Nie różni się właściwościami i składem mineralnym od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, która została określona w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę.

Woda stołowa – otrzymujemy ją po dodaniu do wody źródlanej, naturalnej wody mineralnej lub soli mineralnych, które zawierają co najmniej jeden składnik mający znaczenie fizjologiczne, jak: sód, magnez, wapń, chlorki, siarczany, wodorowęglany.

Wody zawierające od ok. 200 mg/l do ok. 600 mg/l rozpuszczonych składników mineralnych w zrównoważonych stężeniach są odpowiednie do picia w celu racjonalnego uwodnienia organizmu i jego prawidłowego funkcjonowania.

Naturalne wody mineralne średniozmineralizowane (od 500 do 1500 mg/l) oraz wysokozmineralizowane (> 1500 do ok. 4000mg/l) dobieraj według swoich potrzeb – w zależności od stężenia składników, które wyróżnia daną wodę, nadaje jej właściwości odżywcze lub dietetyczne.

inline_related_posts title=”Może Cię zainteresować” title_align=”left” style=”list” number=”5″ align=”none” ids=”” by=”tags” orderby=”rand” order=”DESC” hide_thumb=”no” thumb_right=”no” views=”no” date=”yes” grid_columns=”2″ post_type=”” tax=””]

Udostępnij

FacebookTwitter

Super Nowości - Wolne Media!

Popularny dziennik w regionie. Znajdziesz tu najciekawsze, zawsze aktualne informacje z województwa podkarpackiego.

Reklama

@2024 – supernowosci24.pl Oficyna Wydawnicza „Press Media” ul. Wojska Polskiego 3 39-300 Mielec Super Nowości Wszelkie prawa zastrzeżone. All Rights Reserved. Polityka prywatności Regulamin