
- best nike running shoes
- Zendaya on 'Challengers' Movie Sex Scenes , Cheap Novogas Jordan Outlet
„Dieta wspomagająca procesy poznawcze – co jeść aby mózg był sprawny i młody”, czyli jak duże znaczenie ma dla mózgu dieta, będzie tematem najnowszego wykładu w ramach projektu Akademia Zdrowia 50+. Wykład odbędzie się w najbliższą środę, 2 kwietnia, o godz. 17 w auli głównej w Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie. Prelegentem będzie prof. Konrad Szychowski.
Wykłady w projekcie mają charakter otwarty dla wszystkich osób po 50 roku życia. Będą realizowane w formie hybrydowej (na żywo z jednoczesną transmisją online). Aby otrzymać link do transmisji online należy wypełnić formularz dostępny: https://forms.gle/nJDkZ6WvdrPTMtrN6 do dnia 02.04.2025 do godz. 12. W odpowiedzi uczelnia prześle link do transmisji wykładu na podany przez Państwa adres e-mail.
Celem szeroko pojęte zdrowie
Celem projektu jest promowanie nauki i wiedzy wśród osób powyżej 50. roku życia oraz ukazanie ich przydatności w codziennym życiu. Szczególny nacisk kładziony jest na zagadnienia związane ze zdrowiem fizycznym i psychicznym ir jordan 4 military blue 202. Profilaktyką chorób cywilizacyjnych, zagrożeniami środowiskowymi oraz ideą aktywnego starzenia się. W ramach projektu odbywają się bezpłatne wykłady i warsztaty dla tej grupy wiekowej prowadzone przez ekspertów z różnych dziedzin. Spotkania są dostosowane do specyficznych potrzeb osób w wieku 50+ i starszych. Co inspiruje ich do działania, jednocześnie niwelując ograniczenia związane z opieką medyczną czy dezinformacją.

Współczesne społeczeństwa charakteryzują się wydłużoną przewidywaną długością życia, co zwiększa znaczenie utrzymania sprawności poznawczej w starszym wieku. Prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego jest kluczowe dla zachowania pamięci, koncentracji i zdolności poznawczych. Podczas wykładu prelegent omówi składniki diety wspierające funkcje mózgu, rola tłuszczów w neuroprotekcji oraz wpływ mikrobioty jelitowej na samopoczucie i zdolności poznawcze. Przedstawi także zalecenia dotyczące produktów korzystnych dla mózgu oraz tych, których należy unikać. Ponadto, omówi nawyki żywieniowe mogące sprzyjać utrzymaniu sprawności intelektualnej w starszym wieku.
Podczas wykładu dowiedzą się Państwo: co wspiera pamięć, koncentrację i procesy poznawcze; jak tłuszcze wpływają na neurony; czy jelita można nazwać drugim mózgiem; jakie nawyki warto zmienić aby nie ograniczać sprawności mózgu.
Prelegentem profesor o bogatym dorobku naukowym
Wykład poprowadzi Konrad Szychowski, profesor nauk medycznych i nauk o zdrowiu w dyscyplinie nauki medyczne. Kierownik Katedry Biotechnologii i Biologii Komórki i Przewodniczący Rady Naukowej Dyscypliny Nauk Medycznych, którego główne zainteresowania dotyczą neurobiologii, neurotoksykologii oraz wpływu substancji endokrynnie czynnych na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.
Konrad Szychowski jest autorem ponad 165 recenzji naukowych dla renomowanych czasopism naukowych. Ponadto jest edytorem w czasopiśmie Oxygen oraz edytorem specjalnym w czasopiśmie Applied Sciences. Były kierownikiem wielu Page not found , ICSE 2014 projektów naukowych. Odbywał naukowe staże krajowe i zagraniczne. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Farmakologicznego, Polskiego Towarzystwa Biologii Rozrodu oraz Neurotoxicity Society.

WSIiZ kontynuuje realizację projektu „Akademia Zdrowia 50+” w ramach Programu „Społeczna Odpowiedzialność Nauki II”. Finansowanego ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji i Nauki.
