REKLAMA

Super Nowości - Wolne Media! Wiadomości z całego Podkarpacia. Rzeszów, Przemyśl, Krosno, Tarnobrzeg, Mielec, Stalowa Wola, Nisko, Dębica, Jarosław, Sanok, Bieszczady.

pt. 14 listopada 2025

Jest zdrowa, sycąca i bez glutenu. Jedz na śniadanie i obserwuj, jak znikają kilogramy

Eksperci wskazują, że kasza jaglana może być sprzymierzeńcem w walce z nadwagą. (Fot. Pixabay)

Kasza jaglana coraz częściej pojawia się na stołach osób, które dbają o zdrowie. I dobrze, bo ten bezglutenowy superfood nie tylko syci, ale również dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Onet przypomina słowa specjalistów, którzy określają kaszę jaglaną jako potencjalną „superżywność stulecia”. Dlaczego warto na stałe włączyć ją do swojego menu?

Produkowana z nasion prosa, jest nie tylko lekkostrawna, ale i zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Według badań Międzynarodowego Instytutu Badań nad Uprawami Tropików Półpustynnych (ICRISAT), regularne spożywanie kaszy jaglanej może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów, wspierając tym samym zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Eksperci wskazują, że kasza jaglana może być sprzymierzeńcem w walce z nadwagą. Badania sugerują, że jej regularne spożycie ir jordan 4 military blue 202 zmniejsza apetyt i może obniżyć wskaźnik BMI nawet o 7 proc. w określonych warunkach. To jednak nie wszystko – bogactwo witamin z grupy B, żelaza, miedzi, krzemu i lecytyny sprawia, że jagły wspierają także zdrowie włosów, skóry i paznokci, a dodatkowo poprawiają pamięć i koncentrację.

Nie bez powodu proso, z którego nike lebron backpack red black dress shoes size - Cushioned Vomero Plus Running Shoe , EduShops° - Available Now: Nike's Max powstaje kasza jaglana, zyskuje miano „superżywności stulecia”. Roślina ta nie tylko dostarcza cennych składników odżywczych, ale również świetnie sprawdza się w różnych warunkach uprawy, co czyni ją atrakcyjną alternatywą w zrównoważonym rolnictwie.

Jaglanka jest pyszną i zdrową alternatywą dla klasycznej owsianki. Jak ją szybko przygotować?

1. Prażymy kaszę jaglaną na suchej patelni do momentu, aż zacznie wydzielać orzechowy zapach.

2. Następnie kaszę przepłukujemy gorącą wodą i gotujemy we wrzącej mieszance wody i mleka z dodatkiem wanilii przez około 20 minut.

3. Po ugotowaniu kaszę można zmiksować na kremową masę, a potem dodać ulubione przyprawy, orzechy, owoce lub miód.

Takie śniadanie to prawdziwa bomba energetyczna, która nasyci nas na długi czas!

Więcej przeczytasz w Onecie: https://www.onet.pl/styl-zycia/onetdom/nie-ma-glutenu-jedz-smialo-na-sniadanie-cera-bedzie-gladka-a-talia-jak-u-osy/8h807sl,2b83378a

Udostępnij

FacebookTwitter