Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie zaprasza na pierwszy wykład w tym roku akademickim w ramach projektu Akademia Zdrowia 50+. Spotkanie pt. „Jesteś tym co jesz – niebezpieczne dodatki do żywności” odbędzie się 23 października 2024 r. o godz. 17 w auli głównej szkoły przy ul. Sucharskiego 2.
Akademia Zdrowia 50+ to cykl wykładów i warsztatów o tematyce prozdrowotnej. Projekt jest kierowany do wszystkich osób powyżej 50 roku życia. Jego celem jest popularyzacja nauki oraz ukazanie jej przydatności w życiu codziennym w zakresie profilaktyki chorób cywilizacyjnych, zagrożeń środowiskowych oraz koncepcji aktywnego starzenia.
Uczestniczyć można nawet siedząc w domu
Możliwe jest uczestnictwo na żywo lub online. Organizator prosi wówczas o wypełnienie i przesłanie formularza dostępnego na stronie https://forms.gle/ixJLSf7Mm9Mhn4Xr9 do dnia 23 października 2024 r. do godz.12. W odpowiedzi prześle link do transmisji wykładu na podany przez Państwa adres email.
Wykład poświęcony będzie roli dodatków do żywności, które powszechnie występują w produktach spożywczych. Konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku to składniki, które codziennie pojawiają się na wielu stołach. Czy naprawdę wiemy, jak wpływają na nasze zdrowie? Poznamy więc ich funkcje, mechanizmy działania oraz aktualne przepisy regulujące ich stosowanie. Zastanowimy się również, jak świadomie dokonywać wyborów konsumenckich, unikając potencjalnie szkodliwych składników. To wiedza nie tylko dla pasjonatów zdrowego stylu życia, ale dla każdego, kto chce z większą pewnością podejmować codzienne decyzje żywieniowe.
Podczas wykładu dowiemy się
Jak żywność wpływa na nasze samopoczucie. Jakie produkty nie sprzyjają prowadzeniu zdrowego trybu życia. Co warto zmienić w codziennej diecie i jakie będą tego skutki.
Wykład poprowadzi mgr Urszula Binduga, doktorantka Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie na Wydziale Technologii Żywności. Asystentka w Katedrze Chorób Cywilizacyjnych i Medycyny Regeneracyjnej WSIiZ, współpracowniczka Biura Zrównoważonego Rozwoju, nauczyciel akademicki na kierunkach Dietetyka, Fizjoterapia, Kosmetologia. Jej główne zainteresowania to coaching zdrowia, edukacja żywieniowa, psychodietetyka.
Urszula Binduga jest znana i ceniona przez słuchaczy Akademii 50+, dla których w przeszłości prowadziła już warsztaty. Z analizy składu masy ciała, redukcji stresu, analizy etykiet produktów spożywczych, czy zamienników cukru. A także z cieszących się dużym zainteresowaniem wykładów np. „Post krótkotrwały”. „Tabletka cud – fakty i mity na temat suplementów diety”. „Wpływ opakowań na jakość zdrowotną żywności”. „Od tłuszczu nie przytyjesz, ale od TAKICH złych nawyków tak – wybrane złe zachowania i wybory żywieniowe”.
Projekt Akademia Zdrowia 50+ finansuje budżet państwa. Ze środków przyznanych przez Ministra Edukacji i Nauki w ramach programu „Społeczna odpowiedzialność nauki II”.
Natomiast w dniach 28 października od godziny 8.30, do 30 października do godziny 12, potrwa rekrutacja na warsztaty „Trening pamięci i koncentracji uwagi”. Warsztaty odbywać się będą w każdy czwartek listopada oraz trzecie czwartki grudnia w godzinach 17.15-18.45 w Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania.