Prawdziwy, amerykański burger to danie przyrządzane według unikalnej receptury. Wbrew pozorom nie tak łatwo przygotować go tak, by wyglądał i smakował jak w restauracji. Znaczenie ma między innymi ułożenie składników. Sprawdź, jak skomponować burgera idealnego!
Burger idealny w Twojej kuchni
Większości osób, które choć raz smakowały aromatycznego burgera w restauracji, przeszło przez myśl: Przecież to nie może być trudne! Co może być skomplikowanego w połączeniu kilku znanych wszystkim składników? Okazuje się, że wcale nie jest to tak banalne, jak mogłoby się wydawać.
Przede wszystkim należy znać zasady związane m.in. ze sposobem przyrządzania i doprawiania mięsa, a także z kolejnością ułożenia składników – kotleta, warzyw i innych dodatków. Burger przyrządzony według sztuki kulinarnej będzie świetnie smakował, a poszczególne składniki nie będą wypadały z bułki!
Znaczenie kolejności w układaniu burgera
Dlaczego odpowiednia kolejność układania składników w burgerach jest tak ważna? Przede wszystkim ze względu na komfort jedzenia. Doceni go każdy, komu podczas gryzienia z bułki wyślizguje się pomidor albo rozsypuje cebulka.
Kolejność układania burgera powinna być następująca:
Najpierw oczywiście spód bułki. Pamiętaj, że bułka powinna mieć nieco mniejszą średnicę niż kotlet. Posmaruj ją sporą ilością sosu, ketchupu lub majonezu. Pierwszym warzywem w burgerze jest sałata. Na dolnej bułce mogą też znaleźć się plasterki ogórka kiszonego. Na nich powinien pojawić się kotlet. Jeśli w swoim burgerze chcesz mieć roztopiony ser, jego miejsce jest na kotlecie.
Następnie połóż pomidora i cebulę. W zależności od preferencji, możesz tu dodać np. papryczki jalapeno, rukolę, krewetki, grillowaną cebulkę itp. Chrupiący boczek zawsze dodawaj na samej górze. Górę bułki również posmaruj obficie sosem. Na koniec złóż obie części bułki – burger jest gotowy do podania!
Nie zrażaj się niepowodzeniami!
Jeśli pierwszy przyrządzony burger nie będzie wyglądał tak, jak sobie wymarzysz, nie poddawaj się! Wprawa czyni mistrza. Nawet najlepsi burger masterzy Pasibusa – jednej z najbardziej klimatycznych restauracji serwujących pyszne burgery Poznań – długo uczyli się sztuki tworzenia prawdziwych burgerów.
Oczywiście jeśli przyrządzanie potraw nie jest Twoją pasją, zawsze pozostaje obiad czy kolacja w lokalu. Prawdziwy burger nie ma nic wspólnego z niezdrowym fast foodem. Jeśli chcesz naprawdę dobrze zjeść, wybierz lokal taki jak Pasibus – miejsce, w którym powstają burgery z wysokiej jakości, naturalnych składników. Gdy do tego dodamy pełną wartości odżywczych wołowinę, mamy zdrowy posiłek dla całej rodziny.
W lokalu możesz też czerpać inspiracje do tworzenia własnych wariacji na temat tego najpopularniejszego amerykańskiego dania. Powtórzone w domu, w towarzystwie rodziny lub przyjaciół burgery być może nie będą tak doskonałe jak te z restauracji, jednak z pewnością staną się Twoją dumą na każdego imprezie!