Słodka wersja pizzy to deser, który z pewnością zachwyci nie tylko najmłodszych. Połączenie miękkiego ciasta, czekolady i ulubionych dodatków sprawdzi się zarówno w domu, jak i na imprezie. Pizza na słodko to świetny deser na przyjęcia urodzinowe. Ten przysmak nie tylko zachwyca smakiem, ale również zaskakuje formą! Jak przygotować go krok po kroku?
Pizzę z czekoladą można zrobić na każdym cieście do klasycznej pizzy, pod warunkiem, że nie użyto w nim zbyt wiele soli. Jeśli podwoisz proporcje na ciasto, możesz zrobić dwie wersje pizzy – na słodko i na słono. Z poniższych proporcji powinien wyjść jeden placek o średnicy 26 centymetrów.
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży,
- 150 g mąki pszennej,
- 120 ml ciepłej wody,
- łyżka oliwy,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- 90 g Czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel,
- 30 ml mleka,
- 2 banany,
- 2 łyżki wiórek kokosowych.
Przygotowanie ciasta:
Przesiej mąkę do dużej miski i wymieszaj z solą. Następnie dodaj pokruszone drożdże, oliwę i cukier. Całość mieszaj przez chwilę aż do połączenia się składników. Możesz zrobić to ręcznie lub użyć miksera. Nie przestając mieszać, dolewaj stopniowo ciepłą wodę. Gdy wszystkie składniki znajdą się w misce, przystąp do wyrabiania ciasta. Powinno to zająć około 4 minut.
Gotowe ciasto uformuj w kulkę i odstaw do wyrośnięcia na 90 minut. Przez ten czas powinno być przykryte ściereczką. Gdy wyrośnie, rozprowadź je na wysmarowanej masłem blaszce. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
Przygotowanie kremu czekoladowego:
Nastaw piekarnik na 200°C. Podczas, gdy rozprowadzone na blaszce ciasto rośnie, a piekarnik się nagrzewa, czas przygotować czekoladowy krem na pizzę. Przygotuj mleko, dodaj do niego odrobinę masła i wsyp pokruszoną na małe kawałki czekoladę. Wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy krem będzie gotowy, odstaw na bok do ostudzenia. Kiedy czekoladowa masa stygnie, wstaw pizzę do piekarnika na 7 minut.
Na upieczonym placku rozprowadź równomiernie czekoladowy krem. Następnie posyp wiórkami kokosowymi i ozdób bananami. Pyszna pizza z czekoladą jest gotowa!
Więcej prostych i pysznych przepisów znajdziesz na stronie: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/.
Co można dodać do czekoladowej pizzy?
Pizza z czekoladą to przepis, który można modyfikować w zależności od pory roku i własnych preferencji. Latem banany warto zastąpić świeżymi truskawkami, malinami i borówkami, a płatki kokosa listkami świeżej mięty. Jesień i zima to pory roku, w których królują jabłka. One również świetnie sprawdzą się na pizzy. Gruszki i jabłka wystarczy pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i przyprószone cynamonem ułożyć na placku. Zwolennicy białej czekolady mogą rozpuścić ją w kąpieli wodnej i cieszyć się kremem w ulubionym smaku.
Chcąc jeszcze bardziej urozmaicić swój słodki wypiek, możesz własnoręcznie nadać mu kształt. Ciasto na pizzę jest bardzo plastyczne. Można nie tylko rozprowadzać je zgodnie z krawędziami blachy, ale ułożyć np. w kształt serca, rombu, a nawet spróbować ulepić coś bardziej fantazyjnego – pieska lub samochód. Pizza z czekoladą ze względu na wiele możliwości modyfikacji jest przepisem, do którego chętnie się wraca!