Dieta pudełkowa w obecnych czasach jest poważnym zagrożeniem dla szeroko pojętej branży gastronomicznej. Lunch w godzinach pracy w lokalnych knajpach, zastąpiły dania w pudełkach, przygotowane na wzór tych restauracyjnych, często proponujące wykwintne smaki z całego świata. Dlaczego diety pudełkowe zyskały taką popularność?
Dieta pudełkowa – czy to się opłaca?
Wiele osób zadaje sobie to pytanie, zanim zamówi pierwszy zestaw do swojego domu. Czy tak na dobrą sprawę da się to przeliczyć? Zważywszy na fakt, że catering dietetyczny to usługa gastronomiczna, która polega na codziennej dostawie świeżo przygotowanych posiłków pod same drzwi – oszczędzamy dużo czasu. Nie musimy robić zakupów, planować jadłospisu, przygotowywać kilku posiłków dziennie, a nawet zmywać, gdyż jedzenie serwowane jest w estetycznych opakowaniach, z których śmiało można jeść.
Co otrzymujemy w zamian?
- dobrze zbilansowane pod względem składników odżywczych tj. białka, tłuszczów, węglowodanów i mikroskładników;
- menu zaplanowane jest na cały dzień – sami decydujemy, czy wybieramy opcję 3 głównych posiłków, czy interesuje nas także drugie śniadanie i przekąska;
- wybieramy kaloryczność codziennego menu względem indywidualnego zapotrzebowania;
- różnorodną dietę – jemy codziennie coś innego – posiłki się nie powtarzają;
- wiele cateringów dietetycznych posiada opcję wyboru menu (nie dostaniemy potraw, których nie lubimy);
- jedzenie zapakowane jest w opakowanie, które można zabrać do pracy;
- dostarczanie torby z jedzeniem jest praktycznie bezobsługowe – kurier zostawia przesyłkę pod drzwiami.
Jaką dietę wybrać – szeroki wybór menu cateringów dietetycznych
Należy podkreślić, że firmy cateringowe oferują różne opcje menu dostosowane do indywidualnych preferencji, modelu żywienia. Dostępne są także diety, które będą pełnić funkcję wspomagającą proces leczenia np. w cukrzycy typu 2 (dieta niski IG) lub chorobach układu krążenia (dieta DASH). Jest to dobra wiadomość dla pacjentów, którzy nie potrafią przygotowywać posiłków pod swoje choroby. Są też osoby, które świadomie eliminują z diety określone produkty i dla nich również dieta pudełkowa będzie optymalnym rozwiązaniem.
Rodzaje diet w cateringach dietetycznych
Cateringi dietetyczne oferują różne rodzaje diet, które są dostosowane do potrzeb i preferencji żywieniowych klientów. Oto kilka popularnych rodzajów diet pudełkowych:
- dieta bezglutenowa;
- dieta bez laktozy;
- dieta wegetariańska;
- dieta laktowegetariańska;
- dieta laktoowowegetariańska;
- dieta pescowegetariańska;
- dieta wegańska;
- dieta śródziemnomorska;
- dieta DASH;
- dieta z niskim indeksem glikemicznym;
- dieta SIRT;
- dieta paleo;
- dieta ketogeniczna;
- dieta samuraja;
- dieta intermittent fasting;
- dieta dla sportowców;
- dieta sokowa.
Wiele firm oferuje przed wyborem konkretnego menu konsultację z dietetykiem, który pomoże w wybraniu optymalnego zestawu.
Bardzo dobrym pomysłem jest skorzystanie z oferty diety pudełkowej dla osób planujących redukcję masy ciała. Dobranie optymalnej kaloryczności dziennej, będzie sprzyjać utracie nadprogramowych kilogramów.
Czym kierować się przy wyborze cateringu dietetycznego?
Wybierając dietę pudełkową, trzeba zadać sobie pytanie, jaką rolę oprócz dostarczenie pożywienia powinien spełniać wybrany model żywienia. Bez względu na to, czy planujemy redukcję masy ciała, czy budowę masy mięśniowej będziemy w stanie realizować swoje cele, jeśli wybierzemy menu dostosowane do swoich potrzeb.
Istotną kwestią jest cena dziennego zestawu, dlatego jest to jeden z ważnych elementów, jakim będziemy się kierować podczas wyboru konkretnej firmy cateringowej. Warto podkreślić, że za ceną kryje się też jakość produktów, z których przygotowywane są posiłki, obsługa, aplikacja, czy możliwość wyboru posiłków. Przed podjęciem decyzji większość firm oferuje opcję tzw. menu próbnego na cały dzień w zdecydowanie niższej cenie. Ma to na celu spróbowanie posiłków serwowanych przez catering dietetyczny. Często też organizowane są promocje na zamówienia sięgające od kilku do kilkudziesięciu procent. Jest to także doskonała okazja, żeby zamówić wcześniej wypróbowany catering na dłuższy okres.