REKLAMA

Super Nowości - Wolne Media! Wiadomości z całego Podkarpacia. Rzeszów, Przemyśl, Krosno, Tarnobrzeg, Mielec, Stalowa Wola, Nisko, Dębica, Jarosław, Sanok, Bieszczady.

niedz. 30 czerwca 2024

Szypułki truskawek też są jadalne!

Truskawki to wyjątkowo zdrowe owoce. (Fot. Pixabay)

Niepowtarzalny aromat oraz wyjątkowy smak truskawek sprawiają, że szczególnie w sezonie – trudno im się oprzeć. Nie każdy jednak wie, że owoce te można jeść… z szypułkami.

Truskawki są nie tylko pysznymi ale i wyjątkowo zdrowymi owocami. Na czym polega ich fenomen?

– W całości charakteryzują się one stosunkowo wysokim wynikiem ANDI (Aggregate Nutrient Density Index), który jest wskaźnikiem gęstości składników odżywczych na kalorię. Wynik ten wskazuje, że truskawki dostarczają więcej wartości odżywczych przy niższej kaloryczności w porównaniu do innych owoców – podkreśla Agnieszka Momora, dietetyk kliniczny. – Dla przykładu, ANDI truskawek wynosi 182, podczas gdy jabłka mają wynik ANDI równy 53, co świadczy o wyższej wartości odżywczej truskawek.

Gdy szypułki truskawek są świeże i jasnozielone, świadczy to o krótkim czasie od zbioru do sprzedaży. (Fot. Pixabay)

Nie marnuj szypułek!

Niezwykle cenne są nie tylko owoce, ale i szypułki truskawek, które można dodawać np. do sałatek, czy w formie zmiksowanej – do koktajli, czy pesto.

– Często odrzucane i uznawane za niepotrzebne, kryją w sobie wartości odżywcze, które mogą wzbogacić naszą dietę – tłumaczy ekspertka. – Szypułki są źródłem witamin C i K, żelaza oraz polifenoli, w tym tanin, które posiadają właściwości antyoksydacyjne i mogą wspierać profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych oraz regulować poziom glukozy we krwi.

Stąd też włączenie szypułek truskawek do codziennej diety może przyczynić się do zwiększenia spożycia kluczowych składników odżywczych.

Warto sięgać po produkty ekologiczne, ze sprawdzonych źródeł. Należy też pamiętać o dokładnym myciu owoców przed ich konsumpcją.

(Fot. Archiwum)

KOMENTARZ EKSPERTA:

Agnieszka Momora, dietetyk kliniczny

– Spożywanie szypułek może być nie tylko korzystne dla zdrowia, ale i smaczne, jeśli zostaną odpowiednio przygotowane. Szypułki można miksować razem z owocami i jogurtem, tworząc koktajle o wyrazistym smaku. Warto również spróbować zrobić wodę smakową, mocząc całe truskawki wraz z szypułkami przez kilka godzin, co da delikatny truskawkowy aromat.

Udostępnij

FacebookTwitter

Super Nowości - Wolne Media!

Popularny dziennik w regionie. Znajdziesz tu najciekawsze, zawsze aktualne informacje z województwa podkarpackiego.

Reklama

@2024 – supernowosci24.pl Oficyna Wydawnicza „Press Media” ul. Wojska Polskiego 3 39-300 Mielec Super Nowości Wszelkie prawa zastrzeżone. All Rights Reserved. Polityka prywatności Regulamin