REKLAMA

Super Nowości - Wolne Media! Wiadomości z całego Podkarpacia. Rzeszów, Przemyśl, Krosno, Tarnobrzeg, Mielec, Stalowa Wola, Nisko, Dębica, Jarosław, Sanok, Bieszczady.

czw. 21 listopada 2024

Przysmak z górskich szczytów. Kto wynalazł lody?

Lody cieszą nasze podniebienia od bardzo dawna. (Fot. Pixabay)

Hipokrates nazywał je „daniem mrożonym poprawiającym samopoczucie”. Zimne przysmaki dla cesarza Nerona wyrabiano z wykorzystaniem śniegu z górskich szczytów. Gościły w weselnym menu Katarzyny Medycejskiej, zaś Aleksander Wielki nagradzał nimi najdzielniejszych żołnierzy. Mowa o… lodach!

Historia lodów zaczęła się aż 5 tysięcy lat temu w Chinach! Jedzono tam coś, co mogło je przypominać – a więc miażdżone owoce z miodem, przechowywane wcześniej w miseczce umieszczonej w naczyniu z lodem. Także w Persji – 2,5 tysiąca lat temu znano już mrożony deser.

Przekazywane… z rąk do rąk?

Z czasem zimny przysmak pojawił się na stołach samego Nerona. Specjalnie dla cesarza ściągano do tego celu lód pokrywający górskie szczyty. Ponoć pokonywał on setki kilometrów, przekazywany… z rąk do rąk! By świetnie smakował, przyprawiano go miodem lub skrapiano winem.

Do Europy, „lody” trafiły w Średniowieczu, za sprawą Marco Polo. Słynny podróżnik podobno wykradł przepis Chińczykom, po czym przywiózł do Wenecji.

Z Włoch, mrożony sekret trafił do Francji, gdzie w 1686 roku powstała pierwsza lodziarnia. „Café Procope” – bo tak nazwano słodki przybytek, zrobił prawdziwą furorę. Wystarczy wspomnieć, że wśród jej klientów znaleźli się Maria Antonina, Napoleon czy Jan Jakub Rousseau. Do Polski lody przywędrowały dopiero w XVIII wieku.

Rożki waflowe od 1904 r.

Rozwój receptur oraz technologii w ich wytwarzaniu zawdzięczamy m.in. Amerykanom (pierwszą lodziarnię otwarto w 1770 r.). To właśnie w USA, w poł. XIX w. powstała pierwsza wytwórnia lodów, a z czasem na rynek trafiły nawet maszyny umożliwiające domowy wyrób tego przysmaku. Dzięki temu, zimnych słodkości mógł zakosztować każdy – nawet mniej zamożny obywatel.

(Fot. Pixabay)

Kolejną rewolucją były jadalne rożki waflowe, którymi można się było zajadać od 1904 r., kiedy to wynalazł je Charles E. Miches. Wcześniej, konsumpcja lodów była utrudniona – wymagane były szklane naczynia, lody sprzedawano też w papierze.

Z czasem odkryto też, jak praktyczne mogą okazać się patyczki. Przypadkiem dowiedział się o tym 11-letni Frank Epperson, który zostawił zimą na zewnętrznym parapecie okna szklankę oranżady z mieszadełkiem w środku. Przypomniał sobie o niej następnego dnia rano. Gdy pochwycił mieszadełko, wraz z nim wyciągnął ze szklanki „gotowy lód”. Młodzieniec wykorzystał odkrycie, najpierw sprzedając takie lody kolegom ze szkoły, a w przyszłości opatentował swój wynalazek.

Dziś możemy przebierać w smakach, kształtach, pojemnikach… Od lat nie zmieniło się tylko jedno – wciąż przepadamy za lodami!

CZY WIESZ ŻE…
– Klasyczny kształt gałki lodów pochodzi z dworu Ludwika XIV. Tam zimny deser był formowany w kulę oraz podawany ze schłodzonym napojem jajecznym.
– Jedną z pierwszych osób produkujących lody na dużą skalę, był George Washington -prezydent USA. Wytwarzał on zimne przysmaki w swojej posiadłości lody. Czynił to za pomocą maszyny skonstruowanej w 1790 r. przez amerykańską gospodynię Nancy Johnson.
– Pierwsze wzmianki o lodach w polskich książkach kucharskich pojawiły się w XVIII-wiecznym „Kucharzu doskonałym” Wojciecha Wielądki.

Udostępnij

FacebookTwitter

Super Nowości - Wolne Media!

Popularny dziennik w regionie. Znajdziesz tu najciekawsze, zawsze aktualne informacje z województwa podkarpackiego.

Reklama

@2024 – supernowosci24.pl Oficyna Wydawnicza „Press Media” ul. Wojska Polskiego 3 39-300 Mielec Super Nowości Wszelkie prawa zastrzeżone. All Rights Reserved. Polityka prywatności Regulamin