REKLAMA

Super Nowości - Wolne Media! Wiadomości z całego Podkarpacia. Rzeszów, Przemyśl, Krosno, Tarnobrzeg, Mielec, Stalowa Wola, Nisko, Dębica, Jarosław, Sanok, Bieszczady.

pt. 14 listopada 2025

U wojewody o bezpieczeństwie żywności

Fot. arch. PUW

Kwestiom związanym z nadzorem nad bezpieczeństwem żywności poświęcona była konferencja prasowa z udziałem wojewody podkarpackiej, Teresa Kubas-Hul i przedstawicieli służb sanitarnych i weterynaryjnych.

Jak przypomniała wojewoda, w minioną sobotę w Nowej Dębie doszło do tragicznego zdarzenia. Po spożyciu mięsa zmarł 54-letni mężczyzna, a dwie kobiety z objawami zatrucia trafiły do szpitali.

Jakie działania podjęto w związku z tym?

W trosce o zdrowie i życie mieszkańców regionu niezwłocznie uruchomiono akcję informacyjną z wykorzystaniem wiadomości SMS, rozsyłanych przez Rządowe Centrum Bezpieczeństwa.

– Ostrzegliśmy odbiorców o ryzyku związanym ze spożyciem zatrutego mięsa. Natychmiast w stan gotowości zostały postawione także służby i inspekcje odpowiadające za kontrolę jakości żywności oraz nadzór nad procesem jej produkcji – mówiła Teresa Kubas-Hul.

Fot. arch. PUW

Po konsultacji ze służbami i inspekcjami wojewoda zleciła działania dotyczące wzmożonej kontroli bazarów w całym województwie. W akcję włączyła się Inspekcja Weterynaryjna, Sanitarna oraz Policję. Wzmocniono też politykę informacyjną w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz kontynuację szkoleń dla rolników i pracowników Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Ochrona zdrowia publicznego i nadzór nad produkcją i obrotem żywnością

– Chcemy przypomnieć mieszkańcom Podkarpacia, że produkcja i sprzedaż żywności wymaga rejestracji bądź zatwierdzenia zakładu, w tym także gospodarstwa produkującego żywność do obrotu, u właściwego organu – powiatowego lekarza weterynarii lub państwowego powiatowego inspektora sanitarnego. Zwracajmy szczególną uwagę na żywność, którą kupujemy, ponieważ życie i zdrowie ludzkie nie ma ceny – zaznaczyła wojewoda.

Podmioty działające na rynku spożywczym są odpowiedzialne za bezpieczeństwo zdrowotne żywności na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji. Podstawowym zadaniem inspekcji – w ramach nadzoru nad bezpieczeństwem żywności – jest ochrona zdrowia publicznego.

Od pola do stołu, czyli…

Zakres nadzoru jest rozległy i obejmuje obszar: „od pola do stołu. W grę , zagrożenia mikrobiologiczne, chemiczne i fizyczne związane z żywieniem, przetwarzaniem, przechowywaniem i transportem żywności pochodzenia zwierzęcego.

O szczegółach mówił podkarpacki państwowy wojewódzki inspektor sanitarny Adam Sidor.

– Państwowa Inspekcja Sanitarna, realizuj Мужские сандалии аквашузы crocs swiftwater wave 46, Украина #162299709, Шлёпанцы сабо crocs размер м6w8 38-39 , 47 размер — цена 1750 грн в каталоге Сандалии ✓ Купить мужские вещи по доступной цене на Шафеąc nadzór nad bezpieczeństwem żywności koncentruje się na dwóch obszarach – pierwszy z nich to monitoring sytuacji epidemiologicznej w zakresie zatruć i zakażeń pokarmowych. Natomiast drugi, to obszar inspekcyjny i zapobiegawczy – powiedział. Dodał przy tym, że inspekcja ma pod nadzorem ponad 23 tys. zarejestrowanych bądź zatwierdzonych obiektów. – W ciągu roku pobieramy ponad 4 tys. próbek w różnym zakresie i w różnych grupach środków spożywczych. Zaledwie 3 proc. to pula próbek kwestionowanych, które są zgłaszane do systemu ostrzegania o niebezpiecznej żywności i ta żywność jest niezwłocznie wycofywana z obrotu.

O wzmożonych działaniach kontrolnych i prewencyjnych travis scott air jordan 1 retro low og black olive release date fall 2024 mówił także podkarpacki wojewódzki lekarz weterynarii dr Mirosław Welz. Zaznaczył, że najgroźniejsze są sytuacje, kiedy nielegalna sprzedaż produktów odbywa się poza nadzorowanymi bazarami czy targowiskami. Taka sytuacja miała miejsce w Nowej Dębie. – Zdrowa żywność pochodzenia zwierzęcego to zdrowe zwierzęta, z których pozyskuje się tę żywność. To także warunki higieniczne produkcji, które zapewniają czystość i dezynfekcję w jej trakcie. Brak możliwości zakażeń i skażeń krzyżowych żywności, czyli odpowiednio przygotowane pomieszczenia.

– Konsument, który trafia na bazar powinien sprawdzić, czy to miejsce jest nadzorowane przez odpowiednią inspekcję. Ponieważ oznacza to, że żywność sprzedają tam osoby, które mają do tego uprawnienia – powiedział Mirosław Welz.

Udostępnij

FacebookTwitter