Czy słodzone napoje gazowane to twoja słabość? Medonet przyjrzał się najnowszym badaniom opublikowanym w „Frontiers in Public Health”. Mogą skłonić cię do zmiany nawyków. Naukowcy ze Szwecji alarmują, że picie napojów słodzonych cukrem zwiększa ryzyko udaru mózgu, niewydolności serca oraz migotania przedsionków bardziej niż cukier spożywany w innej postaci.
Wspomniane przez Medonet badanie objęło 69 tys. 705 szwedzkich mężczyzn i kobiet, którzy w latach 1997-2009 dzielili się informacjami na temat swojej diety. W badaniu obserwowano trzy różne kategorie cukru: dodatki (takie jak miód), smakołyki (takie jak ciastka), oraz słodzone napoje (takie jak napoje gazowane). Monitorowanie ich zdrowia trwało aż do 2019 r., co pozwoliło naukowcom na ocenę wpływu spożycia cukru na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. W tym czasie u 23 tys. 739 uczestników zdiagnozowano chorobę układu krążenia.
Dlaczego słodzone napoje są tak szkodliwe?
Suzanne Janzi, doktorantka z Uniwersytetu Lund, podkreśla, że płynne cukry nie zapewniają sytości tak jak cukry w postaci stałej. To może prowadzić do ich nadmiernego spożycia. Jest to szczególnie niebezpieczne, gdy słodkie napoje stają się częścią codziennej diety.
Jak pisze Medonet, chociaż słodzone napoje okazały się największym zagrożeniem, badacze zauważyli również, że spożywanie zbyt dużej ilości dodanego cukru w ogóle zwiększa ryzyko udaru i tętniaka. U uczestników z prawidłowym wskaźnikiem masy ciała (BMI) zwiększone spożycie cukru zwiększyło również ryzyko niewydolności serca.
„Osoby spożywające najmniej cukru wykazywały wyższe ryzyko negatywnych skutków zdrowotnych. Może to odzwierciedlać inne czynniki, takie jak restrykcyjne diety lub istniejące wcześniej schorzenia” – opisuje na swoich łamach Medonet.
Co ciekawe, umiarkowane spożycie smakołyków może wiązać się z niższym ryzykiem chorób serca. Naukowcy zaznaczają, że potrzebne są dalsze badania i podkreślają, że dieta jest zależna także od kontekstu demograficznego i kulturowego. Wyniki, choć przełomowe, dotyczą szwedzkiej populacji i mogą nie być bezpośrednio stosowalne do innych kultur.
„W szwedzkiej kulturze przerwy na kawę i ciastka są głęboko zakorzenione, co oznacza, że wyniki mogą nie przekładać się bezpośrednio na inne populacje o różnych kulturach żywieniowych” – ostrzega Janzi.
Więcej na temat szkodliwości napojów słodzonych w materiale Medonet.pl: https://www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,najgorszy-napoj-dla-twojego-serca–wcale-nie-chodzi-o-alkohol,artykul,48753343.html