Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu wirusa wywołującego wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW typu A), w jednej partii świeżych truskawek pochodzących z Maroko.
Spożycie produktu zanieczyszczonego tym wirusem może wiązać się z ryzykiem wystąpienia wirusowego zapalenia wątroby typu A. Chodzi o produkt: Truskawki świeże 500 g, numer partii: 0000/13-3120/2095, kraj pochodzenia: Maroko. Importerem jest Dai Fruits SL Av. Ojos Negros 41, Sagunto, Valencia, 46520, Hiszpania. Truskawki zostały wprowadzane do obrotu w Polsce przez dwa podmioty: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn, oraz REDENBERG Sp. z o.o. ul. Zabrzańska 24 41-700 Ruda Śląska.
Działania podjęte przez organy kontroli:
Produkt był w obrocie w Polsce prawdopodobnie w dniach 11-12 marca 2024 r. Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Sanepid apeluje by nie spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów charakterystycznych dla zakażenia WZW typu A, skontaktować się z lekarzem.
Powinniśmy wiedzieć
WZW A jest chorobą wywoływaną przez wirus A, zapalenia wątroby, który jest odporny na działanie czynników zewnętrznych, tj. temperatura, substancje chemiczne. U osób dorosłych częstym objawem zakażenia HAV jest żółtaczka, której towarzyszą objawy ogólne, tj. gorączka, brak apetytu, nudności, wymioty. Objawy te pojawiają się 2-7 tygodni od momentu zakażenia i mogą trwać nawet przez wiele tygodni. U około 15 proc. pacjentów objawy nawracają lub trwają ciągle nawet przez okres 6-9 miesięcy.
U dzieci ponad 90 proc. przypadków zakażenia tym wirusem przebiega bez objawów lub z objawami niespecyficznymi, bez żółtaczki.
Ludzie są jedynym rezerwuarem wirusa wywołującego WZW A, który przenoszony jest głównie drogą pokarmową.
Do zakażenia może dojść przez: kontakt bezpośredni z zakażonym człowiekiem (np. przeniesienie wirusa poprzez nieumyte po wyjściu z toalety ręce), kontakty seksualne z osoba zakażoną lub chorą, najczęściej poprzez spożycie skażonego pożywienia (np. nieumytych owoców) i skażonej wody.