REKLAMA

Super Nowości - Wolne Media! Wiadomości z całego Podkarpacia. Rzeszów, Przemyśl, Krosno, Tarnobrzeg, Mielec, Stalowa Wola, Nisko, Dębica, Jarosław, Sanok, Bieszczady.

pt. 14 listopada 2025

Czego nie wiesz o szampanie? Mamy kilka ciekawostek!

Ponoć wstrząśnięcie butelką szampana sprawia, że jego korek może lecieć z prędkością nawet 50 km/h! (Fot. Pexels)

Uwielbiali go Napoleon i Churchill. Marylin Monroe podobno się w nim kąpała, a Coco Chanel mawiała: „Szampana piję tylko w dwóch sytuacjach: kiedy jestem zakochana i kiedy nie jestem”. Zgodnie z tradycją, kieliszka z bąbelkami nie może zabraknąć przy świętowaniu wyjątkowych momentów jak powitanie Nowego Roku. A czego możemy nie wiedzieć o tym szlachetnym trunku?

  • Według wyliczeń naukowców w jednym kieliszku wypełnionym szampanem mieści się ok. 3,5 miliona bąbelków.
  • Nazwa regionu będącego ojczyzną szampana, czyli Szampanii pochodzi od rzymskiego Campania i oznacza „równinną ziemię”.
  • Recepturę alkoholu, którym dziś zachwyca się cały świat stworzył benedyktyński zakonnik z opactwa Hautvillersi, który żył na przełomie XVII i XVIII w.. Legenda głosi, że gdy mnich – Dom Pérignon, po raz pierwszy skosztował trunku z bąbelkami, zawołał współbraci słowami: „Chodźcie prędko, ja piję gwiazdy!”.
  • Sekret szampana tkwi w tym, że napój nie jest sztucznie nasycany dwutlenkiem węgla, ale powstaje na skutek naturalnego procesu dojrzewania wina. Pérignon zauważył, że młode wino leżakujące w butelkach, do którego dodał trochę cukru, ulega powtórnej fermentacji. Następnie, metodą prób i błędów, opracował sposób jego wytwarzania.
  • Szampan powstaje wyłącznie z 3 odmian winogron: Chardonay (biała) i Pinot Meunier i Pinot noir (czerwone). Owoce są zbierane ręcznie, a proces uzyskiwania trunku niezmienny od wieków. Najpierw, przez 2-3 tygodnie fermentuje w specjalnych beczkach. A następnie – już w butelkach – dodaje się do niego cukier i drożdże. W wyniku ponownej fermentacji powstaje alkohol z delikatnymi bąbelkami.
  • Wina musujące powstałe poza Szampanią nie można nazywać szampanami. Nazwa ta została zastrzeżona w 1911 r.

Diabelski trunek?

(Fot. Pexels)
  • Początkowo szampan nie cieszył się zbyt dużym uznaniem. Zdarzało się, że korek wystrzelił albo butelka pękła, dlatego szampan był nawet nazywany „diabelskim trunkiem”. Wszystko się zmieniło za sprawą jednego z producentów – Eugene’ a Merciera. Założyciel firmy Champagne Mercier postanowił upowszechnić alkohol, który zarezerwowany był dla królewskich dworów i arystokratycznych posiadłości. W 1889 r. na Wystawie Światowej w Paryżu pokazał olbrzymią beczkę o pojemności 1,6 tysiąca hektolitrów (213 tysięcy butelek). W Épernay wybudował 18-kilometrowe piwnice, które stały się nie lada atrakcją. Nakręcił również pierwszy w historii film reklamowy, opisujący, jak powstaje szampan.
  • Szampana należy pić w kieliszkach o kształcie tulipana, ale przez stulecia szampan nalewano do kieliszków o kształcie pucharku. Legenda głosi, że miał odwzorowywać pierś Marii Antoniny, królowej air jordan 4 military blue 2024 Francji. Wg innej wersji to biust madame de Pompadour, kochanki króla Francji Ludwika XV posłużył za wzór. Ale niektórzy twierdzą, że to cesarzowa Józefina – żona Napoleona Bonaparte użyczyła. Jaka jest prawda? Kieliszek został zaprojektowany i wykonany ok. 1663 r. w Anglii. Wyklucza to więc… wszystkie damy, które urodziły się później.
  • Szampan zawiera cynk, lit i fosfor, czyli pierwiastki sprzyjające regeneracji systemu nerwowego, dlatego tez świetnie poprawia samopoczucie, działa oczyszczająco i przeciwzapalnie.
  • Ważne są napisy na etykiecie: extra brut –bardzo wytrawny; sec – wytrawny; demisec – półsłodki; doux – słodki.
  • Szampana nie powinniśmy otwierać tak, by korek wystrzelił z hukiem – starajmy się, by z butelki wydobyło się „delikatne westchnienie”.
  • Trunek ten należy podawać schłodzony do 6-8 stopni Celsjusza. W tym celu sprawdzi się wiaderko wypełnione lodem. Nie powinno Custom MSCHF x INRI Nike Air Max 97 Jesus Shoes , Cheap Poligo Jordan Outlet , nike air 270 cheap nike air max 270 white navy blue się wkładać szampana do lodówki czy zamrażarki.
(Fot. Pexels)

Udostępnij

FacebookTwitter