
Sanepid podsumował działania związane z zatruciem salmonellą w rzeszowskiej restauracji „Rzeszuff”. Z raportu wynika, że na zatrucie narażonych było aż 48 osób. Z 39 osób, u których wystąpiły objawy chorobowe, 7 jest hospitalizowanych. U 17 osób potwierdzono dodatni wynik badania w kierunku Salmonella enteritidis. Dwie z nich są z personelu restauracji.
– Jutro prawdopodobnie pójdziemy na kontrolę i dopuścimy lokal do użytkowania – mówi Super Nowościom Jaromir Ślączka, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Rzeszowie.
Inspektor przypomina, że kontrolę sanitarną oraz dochodzenie epidemiologiczne mające na celu ustalenie przyczyny zatrucia i jego źródła PPIS w Rzeszowie rozpoczął 31 maja. Stało się to o sygnałach od zaniepokojonych stanem swojego zdrowia osób, które jadły posiłek w tej restauracji „Rzeszuff”.
WIĘCEJ: Zbiorowe zatrucie salmonellą w Rzeszowie
Kilkadziesiąt kanapek, w nich sos z salmonellą
– W wyniku badań osób wykazujących objawy zatrucia pokarmowego po zjedzeniu posiłków w ww. restauracji ustalono jednoznacznie, że przyczyną zatrucia były bakterie Salmonella enteritidis. Na podstawie przeprowadzonych wywiadów epidemiologicznych ustalono, że większość osób u których potwierdzono w badaniach zakażenie jadło kanapkę, do przygotowania której używany był m. in. sos holenderski na bazie surowych żółtek oraz jajko po benedyktyńsku nie poddane kompletnej obróbce termicznej – mówi Jaromir Ślączka.
Wszystkie składniki i półprodukty dostępne w rzeszowskiej restauracji, w chwili rozpoczęcia kontroli dotyczącej opracowania zatrucia, zostały zabezpieczone i pobrane do badań laboratoryjnych. Były to m. in. jajka z partii używanej do produkcji w dniach, w których doszło do zatruć pokarmowych, łosoś wędzony i sos holenderski wyprodukowany w okresie późniejszym.
PRZECZYTAJ TEŻ: Brakuje leków dla cukrzyków, bo… łykają je chcący się odchudzić!
W przebadanych dotychczas produktach (w tym 80 jajek), nie stwierdzono obecności bakterii yeezy v2 olive legit check on facebook free online , Adidas' New Cozy Adiclog Slides Are Made In Italy , OnlinenevadaShops° Salmonella.
– Analizując całość procesu produkcyjnego, użyte do produkcji składniki, jak również sposób ich przetworzenia, najbardziej prawdopodobne wydaje się być użycie do produkcji sosu holenderskiego jaja zakażonego ir jordan 4 military blue 202 salmonellą. Sos był następnie wykorzystany do produkcji kilkudziesięciu kanapek – mówi inspektor.
„Rzeszuff” został zdezynfekowany, znów będzie otwarty
Lokal gastronomiczny, objęty decyzją administracyjną, pozostaje w zamknięciu do czasu przeprowadzenia ponownej kontroli sanitarnej na wniosek właściciela.
– Z tego co wiemy na kontrolę mamy iść w środę. Lokal został już dokładnie zdezynfekowany przez specjalistyczną certyfikowaną firmę. Nie ma powodów by pozostawał zamknięty – mówi Ślączka.
I dodaje, że nauczony doświadczeniem właściciel być może zmieni recepturę przygotowywania niektórych dań.
