REKLAMA

Super Nowości - Wolne Media! Wiadomości z całego Podkarpacia. Rzeszów, Przemyśl, Krosno, Tarnobrzeg, Mielec, Stalowa Wola, Nisko, Dębica, Jarosław, Sanok, Bieszczady.

pt. 21 marca 2025

Polacy myślą, że odżywiają się zdrowo. Ale z trzech niezdrowych rzeczy zrezygnować nie umieją

W kwestii metod obróbki termicznej wciąż króluje smażenie – 48 proc. (Fot. Pixabay)

Nadal częściej sięgamy po smażone niż gotowane potrawy, nie potrafimy opanować podjadania pomiędzy posiłkami, a naszą słabością są słodkie i słone przekąski – pokazują wyniki Narodowego Testu Żywienia Polaków. Choć deklarujemy, że odżywiamy się zdrowo, w rzeczywistości wcale nie jemy tak dobrze.

Indeks Zdrowego Talerza, czyli wskaźnik oceniający zgodność naszych żywieniowych zwyczajów z rekomendacjami The Exclusive Nike SB Dunk - SchaferandweinerShops Canada - Multicolour ‘ACG’ vest with pockets Nike ekspertów, w latach 2022 i 2023 utrzymywał się na poziomie 6,4 punktu. Tymczasem w roku 2024 postęp jest niemal niezauważalny – średnia wynosi 6,5 punktu. To, jak alarmuje Medonet, świadczy to o stagnacji i konieczności podjęcia działań naprawczych w kwestii naszych dietetycznych wyborów.

Samoświadomość kontra rzeczywistość – Polacy oceniają swoją dietę

Ponad połowa dorosłych Polaków (53 proc.) pozytywnie ocenia swoje nawyki żywieniowe, co stanowi wzrost o 2 punkty procentowe w porównaniu do roku ubiegłego. To jednak, jak pisze Medonet, nie zawsze idzie w parze z rzeczywistymi działaniami prozdrowotnymi.

Regularność i podjadanie – wyzwania codzienności

Regularne spożywanie 4-5 posiłków dziennie wydaje się wyzwaniem dla wielu z nas. Badania wskazują, że większość Polaków spożywa trzy posiłki dziennie, choć warto odnotować wzrost tej grupy w stosunku do lat ubiegłych. Jednakże tylko 13 proc. z nas przestrzega zalecanej liczby pięciu posiłków.

Smażenie versus gotowanie – preferencje Polaków

W kwestii metod obróbki termicznej wciąż króluje smażenie – 48 proc. Polaków wybiera tę formę przygotowywania posiłków. Tymczasem gotowanie, uznawane za zdrowsze, stosuje jedynie 39 proc. z nas.

Cena kontra skład – co kieruje Polakami przy wyborze produktów?

Analizując zachowania zakupowe Polaków, Medonet przekazał, że na pierwszym miejscu plasuje się skład produktu (55 proc.), z ceną na drugim miejscu (41 proc.). Warto zauważyć, że najmłodsi konsumentów częściej kierują się ceną, co może mieć związek ze wzrostem pensji minimalnej.

Zdrowie na talerzu – droga do zmiany

Wyniki Narodowego Testu Żywienia Polaków 2024 rzucają światło na potrzebę edukacji i zmiany nawyków żywieniowych w naszym społeczeństwie. Czy Polacy zdołają przełamać kulinarne rutyny i zbliżyć się do ideału zdrowej diety? Czas pokaże, czy i jak szybko będziemy zdolni do transformacji naszych talerzy.

Więcej o Narodowym Teście Żywienia Polaków możesz przeczytać w artykule ir jordan 4 military blue 202 na Medonet.pl: Polacy myślą, że odżywiają się zdrowo. Ale z trzech niezdrowych rzeczy zrezygnować nie umieją [RAPORT]

Udostępnij

FacebookTwitter

Super Nowości - Wolne Media!

Popularny dziennik w regionie. Znajdziesz tu najciekawsze, zawsze aktualne informacje z województwa podkarpackiego.

Reklama

@2024 – supernowosci24.pl GRAVAMEN MEDIA ul. Podwisłocze 46, 35-309 Rzeszów Super Nowości Wszelkie prawa zastrzeżone. All Rights Reserved.
Polityka prywatności Regulamin