REKLAMA

Super Nowości - Wolne Media! Wiadomości z całego Podkarpacia. Rzeszów, Przemyśl, Krosno, Tarnobrzeg, Mielec, Stalowa Wola, Nisko, Dębica, Jarosław, Sanok, Bieszczady.

sob. 6 lipca 2024

BPA po cichu truje Polaków. Uszkadza mózg i wątrobę, przyczynia się do raka

Chłopak pojący wodę z plastikowej butelki
Biosfenaol A jest wszędzie, mikrocząsteczki plastiku zawiera np. woda butelkowana. (Fot. Wit Hadło)

Karcogenny bisfenol A (BPA), znajduje się w ciałach większości Europejczyków. Aż u 99 proc. badanych Polaków jego stężenie przekraczało bezpieczny poziom – wynika z raportu Europejskiej Agencji Środowiska (EEA). Do 2020 r. z wykorzystaniem bisfenolu A produkowano nawet butelki niemowlęce.

– BPA obciąża nerki i wątrobę. Sprzyja zaburzeniom metabolicznym, jak cukrzyca czy otyłość – mówi w WP abcZdrowie, dietetyk kliniczny, dr n. o zdrowiu, Hanna Stolińska.

W tym roku, na wniosek EFSA obniżono ustalony wcześniej próg tolerowanego dziennego spożycia BPA z 4 mikrogramów do 0,2 nanograma na kilogram masy ciała dziennie. Nowa norma jest aż 20 tys. razy niższa niż poprzednia!

BPA w naszych organizmach. Dane są zatrważające

W badaniach, które EEA przeprowadziła na terenie Europy, uczestniczyło 2 756 osób z 11 krajów, tj. Chorwacji, Czech, Danii, Francji, Finlandii, Niemiec, Islandii, Luksemburga, Polski, Portugalii i Szwajcarii. Pod uwagę wzięto ustalone przez Europejski Urząd ds. Żywności (EFSA) maksymalne dopuszczalne stężenie BPA w organizmie. Przekroczenie limitu stwierdzono u 92 proc. uczestników badania.

Najgorzej sytuacja prezentowała się wśród mieszkańców Francji, Luksemburga i Portugalii. W ich przypadku nadmierne stężenie BPA dotyczyło aż 100 proc. badanych. W populacji polskiej – bisfenol A wykryto u 99 proc. Polaków.

„Zgłoszone przekroczenia są liczbami minimalnymi. Istnieje prawdopodobieństwo, że w rzeczywistości we wszystkich 11 krajach wskaźniki przekroczeń wynoszą 100 proc. powyżej bezpiecznych poziomów” – alarmują autorzy raportu.

Odpowiada za wysyp przypadków raka

Onkolodzy alarmują, że mamy prawdziwy wysyp nowotworów. To są m.in. nowotwory piersi, jajnika, szyjki macicy oraz prostaty.

– Można powiedzieć, że obecnie mamy do czynienia z epidemią zachorowań na raka piersi. W województwie podkarpackim wykrywa się rocznie 800 – 900 przypadków raka piersi – mówi dr n. med. Justyna Filipowska, kierownik Klinicznego Zakład Radiologii i Diagnostyki Obrazowej w USK w Rzeszowie.

– Te wzrosty wiążemy z zatruciem środowiska – podkreśla w WP abcZdrowie, dr Witczak z Uniwersytetu Zielonogórskiego.

Kilka badań na modelach zwierzęcych dowiodło, że nawet krótkotrwałe narażenie na BPA już w okresie prenatalnym może wpływać na tkanki sutka i zwiększać późniejsze ryzyko rozwoju nowotworu sutka. Może też osłabiać odpowiedź immunologiczną organizmu na pojawienie się komórek rakowych.

Polskie Towarzystwo Endokrynologów zaniepokojone jest natomiast „narastającą częstością występowania przypadków zaburzeń endokrynnych, zaburzeń rozwoju narządów płciowych, zaburzeń płodności, wnętrostwa, przedwczesnego dojrzewania płciowego dziewcząt i chłopców, nowotworów hormonozależnych, w tym raka endometrium, sutka, gruczołu krokowego, jajnika i jąder.

Bisfenol A jest wszędzie

BPA to należąca do grupy fenoli substancja chemiczna. Używa się jej do produkcji tworzyw sztucznych, żywic epoksydowych i innych materiałów polimerowych na całym świecie. EEA wskazuje, że bisfenol znajduje się w szerokiej gamie produktów mających związek z naszą dietą. W tym w butelkowanych wodach czy w opakowaniach na żywność. Szczególnie niebezpieczny jest np. olej jadalny, bo BPA łatwo rozpuszcza się właśnie w tłuszczach i cukrach.

Żywice epoksydowe służą też do powlekania puszek do żywności i napojów czy wreszcie rur dostarczających wodę pitną. Do 2020 r. z wykorzystaniem bisfenolu A produkowano nawet butelki niemowlęce.

– Pamiętajmy też, że Biosfenil A może się uwalniać do organizmu w procesie podgrzewania plastikowych woreczków, w którym gotujemy kaszę czy ryż. Jedyny sposób, żeby ograniczyć wpływ bisfenolu na nasze zdrowie, to unikanie zakupu plastikowych butelek z olejem, wodą, krytych plastikiem puszek, ale także unikanie pakowanych w plastik warzyw czy owoców – radzi dietetyk.

Warto również pamiętać o tym, by w przypadku zakupu plastikowych opakowań, szukać informacji „BPA free” czy też „bez BPA” lub „produkt wolny od BPA”.

Udostępnij

FacebookTwitter

Super Nowości - Wolne Media!

Popularny dziennik w regionie. Znajdziesz tu najciekawsze, zawsze aktualne informacje z województwa podkarpackiego.

Reklama

@2024 – supernowosci24.pl Oficyna Wydawnicza „Press Media” ul. Wojska Polskiego 3 39-300 Mielec Super Nowości Wszelkie prawa zastrzeżone. All Rights Reserved. Polityka prywatności Regulamin