REKLAMA

Super Nowości - Wolne Media! Wiadomości z całego Podkarpacia. Rzeszów, Przemyśl, Krosno, Tarnobrzeg, Mielec, Stalowa Wola, Nisko, Dębica, Jarosław, Sanok, Bieszczady.

śr. 23 kwietnia 2025

Czy można smażyć na oliwie z oliwek? Odpowiedź może zaskoczyć

Dzięki wysokiemu punktowi dymienia, który wynosi 207-242 stopnie Celsjusza, oliwa z oliwek, a szczególnie jej ekstra virgin wersja, jest zalecana do smażenia. (Fot. Pixabay)

Oliwa z oliwek to popularny dodatek do wielu potraw, który zyskuje na znaczeniu w naszej codziennej diecie. Wiele osób zastanawia się jednak, czy smażenie na tym tłuszczu jest zdrowe. Ekspertka Medonetu, dietetyczka Iwona Prażmo, rozwiewa wątpliwości – smażenie na oliwie z oliwek jest bezpieczne, choć nie jest to najzdrowsza metoda przygotowywania posiłków.

Nie wszystkie oleje nadają się do smażenia. Szczególnie te tłoczone na zimno mogą tracić swoje prozdrowotne właściwości po podgrzaniu. Oliwa z oliwek, bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, jest jednak wyjątkiem.

„Oliwa z oliwek to w 60 proc. jednonienasycony kwas oleinowy, który charakteryzuje się wysoką stabilnością oksydacyjną” – podkreśla Iwona Prażmo.

Dzięki wysokiemu punktowi dymienia, który wynosi 207-242 stopnie Celsjusza, oliwa z oliwek, a szczególnie jej ekstra virgin wersja, jest zalecana do smażenia.

Jednak dietetyczka przypomina, że smażenie nie jest najzdrowszą metodą obróbki termicznej. Powstające w trakcie tego procesu substancje mogą mieć negatywny wpływ na organizm. Zaleca ona unikanie smażenia w wysokiej temperaturze na głębokim tłuszczu, a zamiast tego proponuje delikatne podsmażanie przed dalszą obróbką, na przykład duszeniem.

Dlaczego warto włączyć oliwę z oliwek do diety?

Oliwa z oliwek to nie tylko bezpieczny tłuszcz do smażenia. To również cenny składnik diety, który wspiera zdrowie serca, chroni przed miażdżycą i nadciśnieniem oraz korzystnie wpływa na pracę mózgu i układu nerwowego. Jest również źródłem witaminy A i witamin z grupy B, które mają pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci, a także chronią narządy przed działaniem wolnych rodników.

Zachęcamy do zapoznania się z pełną treścią artykułu: https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/oleje-i-tluszcze/czy-mozna-smazyc-na-oliwie-z-oliwek-odpowiedz-moze-zaskoczyc/7lps0b0

Udostępnij

FacebookTwitter

Super Nowości - Wolne Media!

Popularny dziennik w regionie. Znajdziesz tu najciekawsze, zawsze aktualne informacje z województwa podkarpackiego.

Reklama

@2024 – supernowosci24.pl GRAVAMEN MEDIA ul. Podwisłocze 46, 35-309 Rzeszów Super Nowości Wszelkie prawa zastrzeżone. All Rights Reserved.
Polityka prywatności Regulamin